Wat voer ik mijn hond

Brokken, BARF, rauw voer...zoveel mensen, zoveel wensen

De laatste jaren is dat zeker het geval op het gebied van honden en hun voeding. Het is er niet gemakkelijker op geworden in hondenland. Voer je droogvoer? Dan krijg je commentaar, zeker als je voer bij de supermarkt vandaan komt. Maar ook als je rauw voert, zijn de rapen gaar als je een tegenstander treft.

Iedereen preekt voor eigen parochie. En iedereen heeft gelijk. De grote fabrikanten van droogvoer trekken ten strijde tegen de fabrikanten van rauw voer. De dierenartsen zijn verdeeld. Het lijkt of het grote geld het gaat winnen, zo is de opinie van de gemiddelde burger. Over en weer wordt met modder gesmeten. Kortom, het is oorlog in hondenvoerland.

vers vlees, barf of droogvoer 

Vroeger

Ik weet nog goed hoe de honden bij mijn grootouders werden gevoed. Ze kregen de kliekjes van de maaltijd die overbleven. Een plak brood, wat geprakte aardappelen en groente, overgoten met een beste kwak jus. En was er niks over, hadden ze pech. De volgende dag meer succes. De dieren hebben een hoge leeftijd gehaald, zijn nooit ziek geweest. En werden ze ziek, of hadden ze pijn, werden ze door mijn grootvader uit hun lijden verlost. Daar werd niet over gediscussieerd, dat werd gewoon gedaan.

Het konijn werd geserveerd op Eerste Kerstdag, de koe en het varken werden in november geslacht. Klaar.  En iedereen vond dat redelijk normaal.

 

Droogvoer

Hoe anders werd het, toen er bij mijn vader en moeder een hond kwam. Deze hond kreeg brokken. Gewoon lekker makkelijk droogvoer, wat je met een beetje kokend water moest mengen en dan even laten wellen. Op zondag ging er dan wat blikvoer extra door. Bonzo. Wie kent het nog?

De hond heeft een prachtige leeftijd bereikt. En heeft een prachtig leven gehad. Hij kreeg de botten van geperste runderhuid, als hij geluk had de restjes van de warme maaltijd en af en toe een boterham met pindakaas.

Hoe gelukkig kan je een hond maken?

Mijn eerste eigen hond kreeg ook brok. Royal Canin boxerbreed. Kostte een godsvermogen per kilo. En of ik hem daar echt een plezier mee deed…hij vrat het maar daar hield het ook mee op. Af en toe kreeg hij een bot van geperste ruderhuid en een runderbot om lekker op te knagen. Wel gekookt uiteraard. 

is je hond gelukkig en gezond?

BARF

Alles veranderde toen ik een pup er bij nam en mij eens wat inlas in de materie. Er waren brokken voor ieder wat wils en voor ieder ras een apart soort. Maar langzaam maar zeker kwamen ook de mensen door die BARF voerden. Bones and Raw Food. Je moest zelf de boel samenstellen. En daar ging het in de meeste gevallen erg fout. Want de samenstelling luistert best heel nauw. Ik heb dat een poosje gedaan, maar ik kwam al gauw tot de conclusie dat ik daar de kennis niet voor had.

Het ziet er prachtig uit. Botten, verschillende soorten vlees, orgaanvlees, pens, groenten, fruit, zuivel… maar in de praktijk niet te doen. Ik zag wel, dat de vacht van mijn oudere hond ineens veel meer ging glanzen. En ik vond het de moeite waard om meer onderzoek te gaan doen.

 

Rauw voer

Inmiddels had zich een nieuwe pup aangemeld bij ons thuis. Andor was helaas heengegaan. Op een leeftijd waarop de meeste honden nog niet halverwege hun leeftijd zijn. Mijn pup kwam van een fokker die erg bekwaam en bedreven was in voeding van honden. Ze maakte dan ook haar eigen rauwe voer, waar de pup op was grootgebracht.

Afijn, om een lang verhaal kort te maken, ik ben overgestapt op deze voeding. Rauw, gemalen, compleet, met groenten, zuivel en eieren. Er zit een verhaal achter dat ik geloof. En dat ook in de praktijk tot uiting komt.

Mijn honden zien er prachtig uit. Ze glanzen, zijn kerngezond, hebben een gezonde ontlasting. Ze komen nooit bij een dierenarts, of het moet zo zijn dat er één en ander gehecht moet worden. Nooit ziek en toch talloze complimenten.

Toch, toen één van mijn honden drachtig werd, bleek dat ze niet genoeg van deze voeding kon opnemen zonder vreselijk misselijk te worden. En dus moesten we wat anders.

Nu staan mijn honden op een dieet van ’s ochtends brokken en ’s middags rauwe voeding. En de complimenten blijven. Ze zien er prachtig uit, glanzen van gezondheid, zijn nooit ziek. Ik zeg altijd:” Ze worden geborsteld van binnenuit.”

Toch komt ook daar weer commentaar op. Want brok en rauw gaan niet samen.

 

Meningen van mensen

Zoveel mensen zoveel wensen. En helaas…hoe meer men weet, hoe meer dilemma’s er komen. Maar volgens mij is er maar één standpunt mogelijk. Kijk naar je hond. Is je hond gezond, ziet hij er prachtig uit, kom je nooit bij de dierenarts? Dan voer je goed. Laat je niet ompraten door andere mensen. Blijf bij je standpunt. Waarom zou je wisselen van voer als je eigenlijk tevreden bent? Ook al komt je hondenvoer bij de Aldi of de Lidl vandaan. Wat maakt het uit.

Mijn huisarts sprak de gouden woorden: “Meid, vroeger klooiden ze maar wat aan en iedereen is gezond oud geworden of eerder doodgegaan. En dat zal altijd zo blijven, wat er ook gebeurt.”

Ik ben die man zo dankbaar

En eigenlijk heeft hij groot gelijk. Voel met je intuïtie en denk met je hart. Jij bent de dierenarts van je eigen dier, want je kent hem het allerbest. Laat je niet ompraten, maar volg je hart.

Blijf openstaan voor nieuwe ontwikkelingen en pas toe wat goed  voelt. Want er is geen beste of slechtste voeding.

Ik wens jullie allemaal een hele fijne kerst toe, samen met je hond(en)

fijne honden kerst

 

Heb je adviezen of heb je ervaringen? Deel ze. We gaan er met respect mee om.

GEEN BLOG MEER VAN GONDA MISSEN? Klik hier om niets te missen en ontvang wekelijks een mail van me met de link naar de blog.


BEN JIJ AL GEABONNEERD OP ONZE LEUKE NIEUWSBLAF? Klik hier om je aan te melden  Je ziet dan als eerste de leukste acties, workshops, last minutes etc.

WIL JE NOG MEER BLOGS LEZEN? Klik dan hier

 

 

Gonda

 

Gonda

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!