Wandelen met je hond

Tijdens het lezen en surfen op het internet kwam ik een heel interessant artikel tegen. Want ja, ik heb ook wel eens meegedaan aan een groeps-wandeling met alleen maar boxers. En waar ik dacht dat het alleen maar leuk zou zijn, bleek de waarheid in mijn geval een iets ander verhaal.

Ik heb mijn ene hond regelmatig terug moeten halen omdat ze zich in een voorstadium van een gevecht bevond. Dreigend tegenover elkaar staan, haren omhoog, de lucht bevroor.

Hoe zou dit komen? En kunnen we als mens en baasje er iets mee?

 

Na deze ene keer roedellopen met mijn honden was ik er persoonlijk wel klaar mee. Te veel negatieve energie. Veel verschil in karakter. Enkele reuen die echt wel dominant waren. Sommige teven die niks van andere teven moesten hebben. Mijn ene hond, niet dominant maar zelfverzekerd. Waardoor ze een grote mond ging hebben waar dat niet zo handig was. Mijn andere hond, die wijselijk haar eigen gang ging en zich afzonderde van de roedel wat eigenlijk geen roedel was.

Elke hond is uniek en heeft zijn eigen voorkeur. Sommige honden doe je echt geen plezier met een groepswandeling, terwijl andere honden het helemaal ge-wel-dig vinden. Lees deze blog dan ook met je eigen honden in je achterhoofd.

groepswandeling met je hond 

En in plaats van veroordelen…"wat een stomme aangelegenheid"…ga ik liever voor diepgravend onderzoek. En dat heb ik hier gevonden. Hier en daar heb ik het taalgebruik iets aangepast. Maar het idee achter dit artikel is luid en duidelijk. Doe ik mijn hond een plezier met een groeps-wandeling?

Een hond heeft veel sociaal contact met andere honden nodig, dat hoor je steeds weer. Maar pas op, de hond is niet echt een roedeldier: zijn belangrijkste sociale contact is de mens.

 

Sociaal zijn is een deugd

Het wordt de hond met de paplepel ingegoten. Het eerste sociale contact ervaart hij in de baarmoeder van de moederhond en daarna in het nest, in de ‘familieroedel’. Hier vindt een essentieel onderdeel van de socialisatie plaats.

Als een pup te vroeg uit het nest wordt gehaald, leidt dit mogelijk tot tekorten in het sociale gedrag, omdat bepaalde vaardigheden niet of onvoldoende getraind zijn. In het dagelijks leven wordt sociaal gedrag verfijnd en bevorderd. De beste leeftijd waarop een pup kennis gaat maken met zijn of haar definitieve roedel ligt tussen de acht en tien weken.

 

De hond - een ‘semi-solitair’ wezen

Het menselijk denken over de hond heeft nog steeds te kampen met de mythe van de wolf en roedelfantasieën. In werkelijkheid leven honden individueel, in paren of met z’n drieën, en zelden in groepen; hetzij in ons huishouden, in Centraal-Europa, hetzij op straat in andere landen. Zeer zelden delen ze hun leven in roedels, dat wil zeggen in een groep van verwilderde huishonden die zich bij elkaar gevoegd hebben. En dan niet in Nederland, maar in de bekende landen waar mensen zich druk maken met het redden van honden.

 

Op hondencursussen worden nog steeds de meest uiteenlopende groepsoefeningen uitgevoerd, die geacht worden de socialisatie te bevorderen. Zo worden honden naast elkaar in ‘af’ of ‘zit’ gecommandeerd, opdat een soortgenoot door zijn baasje of vrouwtje aan een korte riem langs geleid kan worden.

En soms, aan het einde van het lesuur, is het “honden los”, tot de vermeende vreugde van de vierbenige vrienden. Dit alles heeft met sociaal, socialisatie of nuttig voor dagelijks gebruik weinig van doen. Mijn honden vonden het altijd geweldig. Maar de oudste jatte altijd het speeltje wat onbewaakt was achtergebleven. Wat onherroepelijk leidde tot geharrewar en ruzie.

En zo was het sociale uurtje ineens omgetoverd tot harrewaruurtje. Lag het aan mijn hond, of was ze er gewoon niet klaar voor? Was de roedel die ineens ontstaan was niet handig?

honden in een groep 

Het woord ‘sociaal’ komt van het Latijnse ‘gezamenlijk’ en betekent zoveel als beleefd, attent en behulpzaam

Deze kenmerken zijn terug te vinden in de erfelijke eigenschappen van de hond, die wordt beschouwd als een zeer sociaal dier. Onderzoek en wetenschap hebben dat meermaals uitgewezen. De evolutie van wolf naar huishond maakt het mogelijk om te concluderen dat door domesticatie de mens voor hem het belangrijkste sociale contact is geworden. Wetenschappelijke experimenten hebben aangetoond dat honden eerst contact zoeken met mensen, niet met soortgenoten.

Maar hoeveel sociaal contact met soortgenoten heeft een hond nodig? Volgens deskundigen hangt dat af van verschillende factoren, zoals ervaringen, omgang met en opvoeding, karakter/natuur, genetica, ras of zelfs van leeftijd, of een hond in contact wil komen met andere honden of niet.

 

Ga je nu socialiseren

Mensen hebben soms bijzondere ideeën over sociaal contact voor hun hond. Ontmoeten twee hondeneigenaren elkaar, dan betekent dit vaak "honden van de lijn", ongeacht met welke hond, met hoeveel honden en of ze elkaar leuk vinden of niet.

Ze moeten immers met elkaar gaan dollen, dat ziet men als spelen. "Ga je nu maar socialiseren", zegt de mens, en vergeet hoe hij zelf sociale contacten onderhoudt: met geselecteerde mensen, via internet/telefoon, oogcontact, vriendelijk aanspreken, handen schudden, tot het tot een gesprek komt.

Bij honden worden sociale contacten eerst op afstand gelegd, via waarneming door middel van geur, zicht of gehoor, totdat het tot een contact komt. Veel honden zouden een soortgenoot uit de weg gaan, als ze niet door de mens verhinderd werden om dit te doen. Ook de mening dat in het bijzonder puppy's of jonge honden veel contact moeten hebben met hun leeftijdgenoten, is misleidend.

 

In de puppy- en jonge hondenleeftijd is het opbouwen van een goede relatie met de mens of gepast contact met volwassen honden belangrijker dan stoeien met leeftijdgenoten. En wat verondersteld wordt een spel te zijn, is vaak het oefenen van vaardigheden zoals jagen, drijven en hoeden, die in de maatschappij meestal ongewenst zijn. Denk alleen maar aan de krantenberichten, dat er weer schapen belaagd zijn.

 

Sociaal contact met een andere hond is zinvol, als het beleefd en attent plaatsvindt. Daarom moet het vrijwillig zijn. Honden moeten niet tot contact gedwongen worden, als die poging tot mislukken gedoemd lijkt. Wanneer honden elkaar kennen, elkaar vertrouwen en goed op elkaar ingespeeld zijn, kunnen sociale contacten waardevol zijn. Maar er zijn ook honden die dat niet nodig hebben, wat volstrekt niet betekent dat ze asociaal zijn.

Mijn honden kunnen perfect met honden die ze kennen. Onbekende honden worden zonder uitzondering met een behoorlijke air behandeld. Wie ben jij en wat doe jij hier? Pas als blijkt dat de een met de ander door een deur kan, kan er een mogelijkheid van spelen ontstaan.

Dan ligt het aan de eigenaren van de honden wat er verder ontstaat. Mogen de honden zichzelf zijn en kijken of ze sociaal geschikt zijn? Of moeten ze spelen en worden ze alleen maar aangemoedigd? Ervaring leert, dat de honden dit prima zelf kunnen oplossen.

Laat ze snuffelen, blijf alert maar op een afstand en kijk wat zich ontwikkelt. Lopen ze met een grote boog om elkaar heen? Prima, neem afscheid en loop door. Hebben ze interesse in elkaar? Te zien aan de speelhouding en te merken aan de sfeer…prima, baasjes, jullie kunnen even met elkaar oplopen of gewoon even praten. Geniet van wat zich aan jullie voeten afspeelt en loop gezellig op.

samen wandelen in een groep 

Sociale wandelingen zijn niet per se sociaal

Om de ervaring en het leereffect goed te laten zijn, hebben honden die mate van afstand en tijd nodig dat ze zich er prettig bij voelen. Misschien vraagt het in het begin een afstand van 30 meter of meer. Tijdens sociale contacten moet de hond in staat zijn om zichzelf eruit terug te trekken, hij moet niet door dwang of een korte lijn geblokkeerd worden om in de situatie te blijven. Zijn gedragsuitingen laten de eigenaar zien wanneer hij hem moet helpen, of de situatie onschadelijk moet maken. Daarom is het zaak om altijd goed te blijven observeren.

 

Gematigde sociale contacten, waarin honden ook naast elkaar kunnen lopen of kunnen snuffelen, zijn waardevoller dan renspelletjes.

Komen slechts twee honden met elkaar in contact, dan is de situatie voor hen beter in te schatten dan wanneer drie of meer honden elkaar ontmoeten. Intensieve contacten vereisen ook een langere periode van rust. Daarom hebben honden niet elke dag afwisselingsrijke contacten nodig. Integendeel: als deze te vaak voorkomen, kan een hond door de terugkerende stress gezondheidsschade oplopen. Mijn honden trekken zich vaak terug en gaan hun eigen gang. Betekent dit, dat ze niet sociaal zijn? Welnee, het zijn stabiele honden die liever hun eigen gang gaan. En ik respecteer hun keuze.

 

Groepsbehandeling en roedelopvang: wees voorzichtig

 

Een hond wordt sociaal volwassener als hij leert door positieve ervaringen. Voorzichtigheid is geboden bij aanbiedingen van groepsbehandeling voor honden met gedragsproblemen. Als de veiligheid is gegarandeerd (aangelijnd, muilkorf) en de stress is niet te groot, dan kan onder begeleiding van een ervaren trainer wellicht gedrag worden omgebogen of een alternatief gedrag worden aangeleerd.

Het zou echter te makkelijk zijn om te geloven dat agressieve honden elkaar kunnen behandelen. Het wordt nog bedenkelijker wanneer de mens de hond daarbij ook nog disciplineert (bestraft), lijncorrecties (rukken) of andere aversieve middelen inzet of wanneer honden met voorwerpen moeten worden gegooid. Of dat ze met stokken of met de hand gescheiden moeten worden om een escalatie te voorkomen.

 

Ook bij zogenaamde ‘roedelopvang’ is voorzichtigheid geboden. Wanneer tot twee dozijn honden, die elkaar nauwelijks kennen, zich samen moeten bewegen op een omheind terrein, kan het er onschadelijk uitzien. Maar dit is niet het geval voor honden die zich ongemakkelijk of bedreigd voelen, laat staan aangevallen of opgejaagd. Naast angst worden dan ook ontsnappingsstrategieën, verdedigingsstrategieën of - als alles niet werkt - aanvalsstrategieën aangeleerd. Bijtincidenten gebeuren vaak pas nadien, wanneer de opgebouwde stress zich ontlaadt... 

 

Pijlers voor het leren: 


=> Voldoende afstand 

Respecteer je hond en de relatie met een andere hond die niet bekend is. Je hond zal automatisch de afstand nemen die nodig is.


=> Geduld, tijd, vrije keuze 

Neem de tijd om je hond te leren kennen. Niet alleen als hij alleen is, ook in relatie met andere honden. Leer hoe hij of zij omgaat met andere honden. Laat daarin je hond de vrije keuze. Wil hij of zij geen contact, sta dit dan ook toe.


=> Een zo ontspannen mogelijke omgeving 

Een drukke omgeving geeft verkeerde signalen. Als in een losloopgebied de situatie er aanleiding toe geeft, laat ze dan eens los en kijk wat het oplevert. Wees blij met alle resultaten. Je hebt weer wat over je hond geleerd.


=> Een afgepaste belasting 

Als je hond al met de tong op de tenen loopt en moe is, is een nieuwe kennismaking niet handig. Iets met korte lontjes, kijk bij jezelf hoe je je dan voelt. Het is een beetje kijken naar de situatie op dat moment. Wil je geen contact, maak dat dan op een vriendelijke manier duidelijk.


=> Vriendelijke behandeling door de mensen

Lijkt me op zich staand. Je behandelt je hond zoals je zelf behandeld wilt worden. Met respect voor elkaar. Voor iedereen duidelijk, niet voor iedereen vanzelfsprekend.

 

Killers voor het leren: 


=> De individuele afstand negeren 

 

Hij wil alleen maar spelen…Je kent het vast wel. De ene hond met vastberaden blik, de andere hond wil alleen maar wegwezen. Ken de signalen en herken ze in alle situaties. Het voorkomt een hoop ellende. Je ziet snel of je hond wel of niet gecharmeerd is van deze kennismaking.


=> Druk, dwang, ongeduld 

Wat nou gek doen, ga nou spelen…Herken je jezelf? Bedenk dan, dat jij ook niet zomaar met iedereen overweg kan. Waarom zou je hond het wel moeten kunnen? Druk, dwang en ongeduld zijn nooit goed. Bedwing je ongeduld en leef je in in je hond. Dat levert zoveel meer op.


=> Overvragen 

 

Ken uw hond. Een heel simpele kreet, maar in de praktijk meer dan waardevol. Leer je hond kennen. Hoe reageert hij of zij, hoe gaan ze om met onverwachte situaties, met andere honden. Pas als je je eigen hond kent, kan je goede beslissingen nemen. Dus misschien een simpele kreet, wel een heel wezenlijke!!!


=> Overstroming met te veel prikkels

 

Sommige  honden kunnen er gewoon niet mee omgaan. Net als sommige mensen moeite hebben met teveel prikkels in de omgeving. Met als gevolg een teruggetrokken gedrag. Dat gaat je hond ook doen. Daarom weer…ken uw hond. Weet hoe hij reageert en speel daar op in. Het is zo simpel gesteld, maar zo moeilijk uit te voeren.

 

=> Onvriendelijke behandeling, straffen

 

Niks is erger dan iemand afwijzen om zijn of haar gedrag. Dat geldt als mens al. En als hond geldt dat precies zo. Wij willen graag goed behandeld worden. Een hond is precies zo. Wat is er heerlijker dan gewaardeerd worden.

Dus realiseer je dat. En houd rekening met het eventueel iets kortere lontje van jezelf. Soms hebben we een lange en moeilijke dag gehad, waardoor ons lontje iets korter is. Reageer dat niet af naar je hond toe. Hij heeft het niet verdiend.

 

Kortom, het omgaan met je hond, inclusief zijn hebbelijkheden en onhebbelijkheden is maatwerk. Zo ook het deelnemen aan groepswandelingen. Is je hond niet het type voor groepswandelingen, is het niet per definitie zo, dat je een niet-sociale hond hebt.

Kijk naar je hond, leer je maatje helemaal kennen. Het heeft zoveel voordelen

 

Heb je ervaringen met het bovenstaande? Voel je vrij om te reageren!

 

GEEN BLOG MEER VAN GONDA MISSEN? Klik hier om niets te missen en ontvang wekelijks een mail van me met de link naar de blog.


BEN JIJ AL GEABONNEERD OP ONZE LEUKE NIEUWSBLAF? Klik hier om je aan te melden  Je ziet dan als eerste de leukste acties, workshops, last minutes etc.

WIL JE NOG MEER BLOGS LEZEN? Klik dan hier

 

 

Gonda

 

Gonda

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!