Vaccineren of niet vaccineren van je hond

Titeren of vaccineren

Ik loop al tijden aan tegen het volgende probleem. Laat ik mijn hond vaccineren volgens het schema van de dierenarts of doe ik het anders.

En hoe dan? Vandaar deze blog.

Ik merk dat er in Nederland en omstreken zo langzamerhand twee kampen zijn ontstaan. Met beiden hetzelfde motto: “Denk om de risico’s die je loopt.” Het dilemma is duidelijk.

Hoe meer ik weet, hoe meer dilemma’s ik tegenkom

Jaren geleden was het heel duidelijk. Je ging gewoon 1x per jaar naar de dierenarts met je lieve huisdieren en alles kwam vanzelf goed. Maar langzaam maar zeker kwamen daar de eerste kritische geluiden. Waarom 1x per jaar vaccineren? Waarom überhaupt vaccineren?

titeren of vaccineren

Het titeren kwam in hondenland en nam een vlucht

Ik bracht mijn vorige hond ook braaf ieder jaar naar de dierenarts bracht voor zijn jaarlijkse vaccinatie, maar ook mij kwamen de kritische berichten onder ogen. En eerlijk is eerlijk, er is wat voor te zeggen om te titeren in plaats van te vaccineren.

Leg het immuunsysteem van de hond naast die van de mens. En dan valt meteen op, dat wij niet regelmatig opnieuw gevaccineerd worden en de hond wel. Dat is toch gek.

 

Wat is titeren

Dus ik ben een aantal jaren geleden ook begonnen met titeren. Wat is dat? Met behulp van een beetje bloed het aantal antistoffen bepalen van de ziektes waarvoor geënt wordt. Zijn de antistoffen op peil, hoef je niet te enten. Een doorbraak in het dierenwelzijn. Want als je nu jaarlijks ent, is de kans groot dat je voor niks ent. Want is de weerstand van je hond op peil, slaat de vaccinatie niet aan en is het dus weggegooid geld. Beetje zonde toch? Maar nu het volgende..

 

Voor titeren dus tegen vaccineren

Als je de bescherming van je huisdier wilt meten door middel van een titerbepaling, ben je niet tegen vaccineren. Integendeel: je wilt juist wel dat je dier optimaal beschermd is maar niet door onnodig en/of overbodig vaccineren.

Het is immers bekend dat, indien een dier nog over voldoende antilichamen beschikt, vaccineren helemaal geen zin heeft omdat het niets toevoegt aan de bescherming terwijl het lijf wel onnodig belast wordt. En dat geldt voor alle vaccinaties.

In een aantal artikelen die verschijnen en de dagbladen of op internet worden een aantal stellingen ingenomen. Helaas zijn deze niet altijd in samenspraak met de bewezen werkelijkheid.  In de vaccinatierichtlijnen van de WSAVA (World Small Animal Veterinary Association) wordt er veel aandacht aan titerbepalingen bij de hond en de kat geschonken terwijl er in de media met geen woord over wordt gerept.

Is dat niet vreemd?

Spookverhalen zijn er inderdaad op social media. Maar ware verhalen zijn er ook! Deze groep wordt intensief beheerd en dit is dus één van de redenen daarvan. Er moet alleen informatie verschaft worden,  welke gebaseerd is op feiten, wetenschappelijke onderzoeken en/of opgedaan op evidence-based practice. En waarom? Om juist helder en duidelijk te blijven en ongefundeerde reacties niet toe te staan. Dit leidt alleen maar tot onnodige verwarring.

 

Hondenvaccinatiebeleid

Het vaccinatiebeleid heeft ervoor gezorgd dat in Nederland ernstige ziektes onder controle of zelfs vrijwel uitgeroeid zijn. Dat betekent echter niet dat ze niet meer voor (kunnen) komen.

Het grote aantal honden dat uit het buitenland hierheen wordt gebracht, is een absoluut risico hierin. Het is dus zeker van belang dat we de beschermingsgraad goed op peil houden.

En daar komt het: beschermingsgraad en niet vaccinatiegraad

We zien het hier dagelijks: een vaccinatie geeft geen enkele garantie dat deze ook daadwerkelijk voor bescherming zorgt. En zoals eerder gezegd: indien het dier al voldoende beschermd is doordat je dat weet nadat er getiterd is, hoeft er ook niet gevaccineerd te worden.

vaccineren van je hond of titeren

Meer titeren, minder vaccinaties, even grote beschermingsgraad

Doordat steeds meer mensen hun dieren laten titeren zal het aantal verbruikte vaccins afnemen omdat het grootste deel één of meerdere vaccinaties niet nodig blijken te hebben. Het zou daarom verstandig zijn om voortaan te spreken over een beschermingsgraad waarin ook het aantal getiterde dieren wordt meegeteld.

Dan zal dit percentage ongetwijfeld aangepast moeten worden naar boven. Kreten als:  ‘Ik heb mijn dieren nog nooit laten vaccineren en zij zijn kerngezond.’ en ‘Ik geef mijn dieren de kitten- c.q. pupvaccinaties en daarna niets meer.’ , zijn dan ook van die typische uitspraken van mensen die zich nooit in het immuunsysteem hebben verdiept.

Parvo c.q. kattenziekte hoef je maar 1x tegen te komen en geloof me: dat wil je niet, want de kans dat jonge dieren dit overleven is niet groot.

Van een gevaccineerd dier weet je niet of deze wel of niet beschermd is terwijl je dat van een getiterd dier wel weet. Hoezo voordeel…

 

Honden en hondsdolheid (Rabiës)

 

Als voorbeeld wordt er dan over Rabiës gesproken en daarmee wordt de plank even misgeslagen. Nederland is een Rabiës-vrij land en deze vaccinatie is alleen maar verplicht wanneer een dier de landsgrenzen overschrijdt. Dat heeft echt helemaal niets te maken met waar even daarvoor nog over werd geschreven.

Wanneer er over bijwerkingen wordt gesproken wordt ineens alles weer op de grote hoop gegooid en dat is niet realistisch. Er zijn zoveel verschillende vaccins en daar zitten heftige en minder heftige tussen. Dan heb je ook nog de keuze hoeveel verschillende vaccins je tegelijk (wilt) laten geven. Allemaal keuzes en aan alle keuzes zitten risico’s.

 Wat moet dat moet, maar wanneer je dus titert voor de DHP dan schakel je eventuele risico’s op vaccinatieschade (en dat hoeft zich dus helemaal niet direct te openbaren maar kan ook nog veel later tot uiting komen) hierop al uit. Immers, wat er niet ingaat kan ook niet voor problemen zorgen.

Wat betreft de verhouding van het aantal katten wat gevaccineerd wordt, zien we dat ook terug in het titeren. En ook hier komen weer vaak van die dooddoeners naar boven dat men alleen binnenkatten heeft etc. etc.

Heb je er wel eens aan gedacht dat ziektes ook bijvoorbeeld vrolijk mee naar binnen ‘wandelen’ onder je schoenzolen? Dat je ongetwijfeld wel eens ergens komt waar een kat is (of meerdere!) en dat je dat dan heel snel in je eigen huis hebt? Dus ook voor binnenkatten is een optimale bescherming belangrijk.

titeren beter dan vaccineren van hond 

Vaccinatie en bewustwording

Er moet veel meer bewustwording komen, daar is iedereen het wel over eens. Besef alsjeblieft dat vaccineren een soort van schijnveiligheid biedt. Wees daarvan doordrongen.

Teveel enten levert niet extra zekerheid op

Sterker nog, de kans is groot dat de entingen helemaal niks uitrichten aangezien je huisdier nog voldoende antistoffen had. Maar het lichaam wordt wel extra belast.

En dan nog even een belangrijke noot: ook in heel veel pensions worden titerbepalingen tegenwoordig geaccepteerd dus ook dat gaat de goede kant op

Kortom, het blijft nog lang onrustig in huisdierenland. Heb je wel of niet overwogen om te titeren, of heeft dit artikel je op andere gedachten gebracht, laat je reactie achter.

Met in het achterhoofd..ieder heeft recht op zijn eigen mening. Laten we aardig voor elkaar blijven en elkaar respecteren. Maar draag vooral je eigen mening uit. Van elkaar kunnen we leren.

Ik vaccineer al jaren niet meer. Ik titer. Elke twee jaar, en mocht een titerbepaling laag zijn, ieder jaar. Ik geef geen wormmedicatie, ik doe niet aan vlooien- en tekenbestrijding.

De enige vaccinatie die mijn honden krijgen, is de Rabiës enting. (Hondsdolheid) omdat dit nu eenmaal in Duitsland verplicht is. Ik train in Duitsland, dus ben ik het nu eenmaal verplicht. Verder kijk ik naar de titers. En meestal beslis ik om niet te enten.

 

Wat is jouw standpunt (en reageer met respect naar de ander)

GEEN BLOG MEER VAN GONDA MISSENKlik hier om niets te missen en ontvang wekelijks een mail van me met de link naar de blog.


BEN JIJ AL GEABONNEERD OP ONZE LEUKE NIEUWSBLAF? Klik hier om je aan te melden  Je ziet dan als eerste de leukste acties, workshops, last minutes etc.

WIL JE NOG MEER BLOGS LEZEN? Klik dan hier

 

 

 

Gonda

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!