Speuren met je hond

Misschien heb je er wel eens bij stilgestaan. Misschien nog nooit. Maar wat is de neus van je hond een prachtig instrument. Vergeleken met ons mensen komen wij er maar bekaaid vanaf. De hondenneus is verreweg superieur aan ons menselijk reukorgaan.  Dat vraagt om wat meer informatie!

 

De neus als orgaan

 

Een neus dient om te ruiken.” Duhh” zal je zeggen, dat is toch overbodige informatie. Dat wist ik al. Mooi. Maar weet je alle ins en outs over de neus van je liefste maatje? Nee? Ik ook niet. Daarom heb ik wat feiten op een rijtje gezet voor je. Want de neus van een hond is niet zomaar iets!

 

De neus van de hond versus de neus van de mens

 

Een hondenneus ziet er anders uit dan de onze. Logisch zou je zeggen. Onze neus heeft gewoon een huidkleur, is min of meer lang of kort. Een tussenschot en twee neusgaten. Klaar.

Bij je hond ziet het er iets anders uit. Allereerst kan de neus van je hond nat zijn. Anders dan bij ons heerst er dan geen constante verkoudheid. Er wordt wel eens gezegd, dat je de gezondheid van je hond kunt afleiden van de neus. Een natte neus is een teken van gezondheid. Maar is dat wel zo? Volgens wetenschappelijk onderzoek hoeft dit dus niet zo te zijn.speuren met je hond

Een hondenneus is enigszins draaibaar en heeft net als wij mensen op de vingers een unieke afdruk. Iedere neus van iedere hond is dus uniek. De neus kan zwart zijn, of roze.

 

Een natte neus zorgt voor betere opname van de geuren. Je hond kan hierdoor dus nog beter ruiken.

 

Naast het neustussenschot vinden we twee neusholtes. Net als bij ons mensen. Alleen kan een hond veel en veel beter ruiken dan wij mensen. Wij steken hierbij maar zielig af bij onze viervoeters…

Als wij mensen iets goed willen ruiken, nemen we een diepe teug adem en genieten van de aanwezige geur. Of niet natuurlijk.

De hond heeft bij het ruiken een hogere ademhalingsfrequentie. Kijk maar eens goed als je hond iets lekkers ruikt. De borstkas blijft maar op en neer gaan.

Hij kan lucht van voren inademen en zijwaarts wegblazen. Zo kan hij constant genieten van het heerlijke geurtje wat hij ruikt.

 

Tussen de 125 en 300 miljoen reukcellen en das nog niet alles!

 

En vergis je niet, een hond ruikt zoveel beter dan wij. De mens heeft ongeveer 5 miljoen reukcellen. Indrukwekkend, inderdaad. Tot je weet hoeveel reukcellen een hond heeft. Tussen de 125 en 300 miljoen. En dan word je wel even stil.

Maar we zijn er nog niet. Gaan we nog een stukje verder, zie je dat elke reukcel geurreceptoren heeft. Oftewel gevoelig zijn voor geuren. Bij de mens zijn er 350 geurreceptoren bekend, bij de hond wel 1000. Ben je al onder de indruk? En als ik zeg, dat je hond niet alleen die overheerlijke stoofpot ruikt, maar ook alle afzonderlijke ingrediënten? Behoorlijk indrukwekkend toch?

 reukvermogen van een hond

Maar we gaan nog een stapje verder

 

Het stukje hersenen dat met geur te maken heeft verschilt ook nog eens. Waar wij met 5% genoegen moeten nemen, kan het bij een hond wel tot 35% oplopen. Geen wonder gezien de geschiedenis van je huisdier. Hij is zijn neus nodig bij het vinden van  veiligheid, een geschikte partner en bijvoorbeeld de voortplanting.

 

Heb je wel eens een paard gezien die zijn neus gek opkrulde? Een kat die met een rare uitdrukking ineens bleef zitten en alleen maar aan het ruiken was? Dat heeft te maken met het orgaan van Jacobson. Kortgezegd proeft je huisdier de geur. Nog meer reukvermogen. Ook wij mensen hebben dit, alleen weten we dit niet bewust. Onbewust maken we  echter veel keuzes met dit orgaan!

zoek speuren met je hond 

Oké, nu heb ik een hond met een korte neus, zoals een mopshond, bulldog of een boxer. Heeft dat nog invloed?

Het antwoord is kort en helder: nee. Ze hebben een kortere neus, maar de werking is niet anders dan van andere honden. Vandaar dat ook deze rassen prima kunnen speuren. Ze hebben alleen wat vaker last van ademhalingsproblemen. Houd daar dus rekening mee, zeker in de warme periode. Alles is aanwezig, maar in een beperkte ruimte!

 

Naarmate je hond ouder wordt, kan het reukvermogen afnemen. Maar dat betekent nog steeds dat je hond verreweg superieur is aan ons mensen. Denk daaraan als je hond weer eens oeverloos staat te snuffelen.

 

Specialisaties van honden

 

Er zijn talloze voorbeelden bekend van honden die er hun werk van hebben gemaakt. Hun weergaloze neus.

Denk maar eens aan:

  • Drugshonden op een luchthaven
  • Honden die kankercellen kunnen ruiken bij mensen
  • Honden die wapens kunnen ruiken
  • Honden die mensen kunnen opsporen. Die gebruikt worden bij rampen en onheil

Gewoon omdat ze het kunnen!

Dit vereist natuurlijk heel veel training en geduld. Maar dat betekent niet dat jouw hond dit niet kan.

We zien in de praktijk bepaalde soorten honden die aan het werk zijn. Maar in principe kan jouw hond dit ook.

 

Speuren in de praktijk

Je hebt het vast en zeker wel gezien wanneer je je hond ging uitlaten. De neus tegen de grond. Of juist in de lucht. Luchtjes opsnuiven. Informatie verzamelen. Iedere hond doet het op zijn of haar manier. Maar reken er maar op dat de neus gebruikt wordt.

 

Kan iedere hond speuren?

 

Oké. Ik heb een hond. Maar kan die ook succesvol speuren? Het antwoord is in bijna alle gevallen: JA! 

Of je nu een Boerboel hebt of een Engelse Bulldog, het instrument is er. Oftewel de neus. De erfelijke aanleg en het persoonlijke karakter. Maar iedere hond kan speuren. Natuurlijk, het ziet er iets anders uit. Een chihuahua met de neus aan de grond in vergelijking met een Berner Sennenhond. Maar in feite is er geen enkel verschil.

  

Neem het praktijk-speuren. Je hoort het goed en begrijpt het ook goed. Gewoon speuren in de praktijk. De natuurlijke driften van de hond worden gebruikt. Niks meer en niks minder. En iedere hond heeft die drift. We hoeven niks te leren. Alleen begeleiden. Wij mensen moeten natuurlijk wel leren hoe we de hond in kwestie dan moeten begeleiden. De hond kan het allemaal uit zichzelf. Wat heerlijk!

workshop speuren drenthe van maanen 

Speuren in de praktijk

 

Je hond zal dus op zoek moeten naar een persoon. Dat lijkt bijna onmogelijk. Maar als je weet dat wij mensen eigenlijk een wandelende kliko zijn, wordt het al wat gemakkelijker. Wij verliezen huidcellen, haren en hebben zo veel verschillende luchtjes. Een makkie voor een (getrainde) hond!

En je hond mag zelf weten hoe hij de luchtjes opneemt. Met de kop omhoog of met de neus aan de grond. Hoofdzaak is, dat de persoon in kwestie wordt opgezocht.  Jij als handler moet alleen je hond kunnen volgen en lezen. En dat heeft al genoeg voeten in aarde…

 

Praktijk-speuren is een erg populaire tak van hondensport. En dat is ook geen wonder. Het is erg diervriendelijk. Er bestaat eigenlijk maar 1 commando. “Zoek”  Jij moet als baas op de hond leren vertrouwen. Wie leert er nu het meest? Want dat is moeilijk, op je hond leren vertrouwen.

Voor zowel baasje als hond is praktijkspeuren erg zwaar. Zowel lichamelijk als ook geestelijk. Je hond gaat zijn gang, jij moet er op kunnen vertrouwen dat het goed gaat en ondertussen ook nog je hond kunnen lezen. Je hond moet zich concentreren op 1 enkele geur.

Eigenlijk is het allemaal één groot spel. Zonder dwang en zonder druk. En na afloop is het lekker uitrusten!

 

En kan iedere hond nu speuren?

Het antwoord is even kort als duidelijk. Ja. Of je nu een Chihuahua hebt of een Deense Dog. Iedere hond kan leren speuren. Niet iedere hond zal het even snel oppikken of er evenveel aanleg voor hebben. Maar niet iedereen is geschikt om leraar te worden toch? Hetzelfde geldt voor ons mensen precies zo.

Praktijk-speuren is voor iedere hond fijn. Begin vroeg. Dan heb je er het meest plezier van. Speuren kan al vanaf een week of acht. Doordat je werkt met iets wat van nature al aanwezig is kan een onzekere hond veel zelfverzekerder worden. En hoe eerder je begint, des te eerder is er resultaat en is het resultaat ook blijvender. Waar wacht je op, begin gewoon!

 

Waar kan ik praktijk-speuren

Kijk eens in je omgeving of er een goede hondenschool is die praktijk-speuren in het pakket heeft. Zoek op het internet naar goede informatie en start in eigen beheer. Bedenk hierbij wel, dat kleine stapjes beter zijn dan grote stappen en sla geen stappen over. Maar bovenal, heb veel plezier samen met neuswerk. Jullie verdienen het!

Ga je toevallig op vakantie bij Van Maanen Vakantiehuizen? Ook daar kun je samen met hun instructeur 1 of meerdere lessen volgen. Heel erg leuk voor je hond maar ook voor jou om eens uit te proberen

Vertel je over je ervaringen met het speuren? Graag!

 

GEEN BLOG MEER VAN GONDA MISSEN? Klik hier om niets te missen en ontvang wekelijks een mail van me met de link naar de blog.


BEN JIJ AL GEABONNEERD OP ONZE LEUKE NIEUWSBLAF? Klik hier om je aan te melden  Je ziet dan als eerste de leukste acties, workshops, last minutes etc.

WIL JE NOG MEER BLOGS LEZEN? Klik dan hier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gonda

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!