Praten met je hond

 

We doen het allemaal. Wedden? Jij praat ook met je hond. Dagelijks. Ik in ieder geval wel. Ook omdat ik alleen woon met mijn dames en het wel prettig vind om af en toe mijn eigen stemgeluid te horen. Maar ook omdat ik het leuk vind om met mijn huisdieren te praten.

Zowel met de katten als ook met de honden. Meestal zijn het de gewone dingen.

“Hebben jullie al honger?” of “Willen jullie gezellig mee wandelen?” Tien tegen één, dat je hond er geen snars van snapt, maar toch begrijpt wat de bedoeling is!

 

Kunnen dieren ook communiceren?

praten-met-je-hond 

Het antwoord is volgens mij heel simpel, namelijk ja. Mijn meiden kunnen perfect duidelijk maken wat ze willen. Er ligt een bal onder de kast en die wil ik hebben. Ik moet heel nodig een plasje doen. Speel met mij. Ik heb honger.

Natuurlijk spreken ze niet de standaardtaal Nederlands. Het zou wat zijn zeg. Maar mijn dames weten echt precies te vertellen wat er aan schort. Alleen…dat uit zich in gedrag. Lichaamstaal.

 

Lichaamstaal van een hond

 

Hoewel je hond niet kan spreken, kan hij zich prima uiten door zijn lichaam te gebruiken. Een voorbeeld. Er ligt een bal onder de kast, en die bal wil mijn hond persé hebben. Dan gaat ze voor de kast in kwestie liggen en blijft liggen. Ondertussen weet ik uit ervaring: hee, daar ligt iets onder en dat moet gepakt worden. Ik ben inmiddels zo goed getraind door mijn honden, dat ik opsta en de bal in kwestie onder de kast vandaan pluk. Wie traint wie zullen we maar zeggen.

Maar ook als de lege magen beginnen op te spelen weten ze dat duidelijk te maken. Als een smekende blik niet helpt, gaat één van de twee duidelijk zorgen dat ze gezien wordt. En lukt dat ook nog niet, gaat ze op de deurmat zitten. In haar geval moet ze niet plassen, maar wil ze graag wat in haar bakje hebben.

 

Ze begrijpen ook heel goed wat bepaald gedrag van mij voor hun betekent. Trek ik mijn trainingsoutfit aan, weten ze: nu gaat er iets leuks gebeuren! Wij mogen in de auto en we gaan aan het werk.

 

Welke lichaamstaal vertelt dat je hond zich prettig voelt

ik-praat-tegen-mijn-hond

Je hebt het vast en zeker wel eens meegemaakt. Je zit, na een lange en drukke werkdag, net lekker op de bank. Benen omhoog, even niks. En dan komt je lieve viervoeter voor je staan. Je registreert:

 • Oogcontact en lichaamscontact
 • Ze komt naar je toe
 • De oren gaan omhoog
 • Ze is totaal ontspannen
 • De mond staat wat open, het lijkt of ze lacht
 • Een heerlijke blije blik in een stel stralende ogen
 • Een uitnodigende brede kwispel
 • Als het helemaal gezellig is: actief gedrag, springen en rennen en zelfs een spelboog
 • Een lekkere ontspannen blaf

Probeer daar maar eens nee tegen te zeggen. Het gebeurt hier zeker elke dag. Ik zit na een werkdag uit te puffen. Even helemaal niks. Maar daar willen mijn honden niks van weten. Gewapend met een balletje, een trektouw of een knuffel komen ze bij me.

Ik probeer ze dan in eerste instantie nog te negeren, maar dat lukt voor geen centimeter. Het speeltje wordt op je schoot gedeponeerd en de hond in kwestie gaat voor je zitten.

Oortjes gespitst, kwispelend. Je moet wel van steen zijn om aan die uitnodiging geen gehoor te geven. En dus trap ik er iedere keer weer in. En mensen…het is heerlijk. Gewoon lekker ontspannen spelen met de dames. Ook al ben ik zo moe, hier krijg ik iedere keer toch weer extra energie van. Iedereen blij. Na een spelsessie van een kwartier liggen de dames lekker ontspannen te slapen en krijg ik toch mijn rust.

 

Maar wanneer voelt een hond zich niet prettig

 

Uit het bovenstaande mag duidelijk worden, dat we het in de meeste gevallen altijd heel gezellig hebben. Maar ja…soms zijn er streken die niet door de beugel kunnen. Enorm trekken aan de riem. Uitvallen naar andere honden. Ineens tegen mensen opspringen. Kortom, ze zijn ondeugend en doen iets wat ik niet wil. De kat wordt opgejaagd door het huis. Er wordt een kussen gesloopt en er is sprake van een heterdaadje. Een plant wordt opgegeten. Afijn, jullie kennen allemaal voorbeelden van ondeugend gedrag.

Dan ga je, als het goed is, mopperen op je hond. En wat zie je dan?

 • Tongelen, oftewel ze likken aan de lippen
 • Ze laten het oogwit zien
 • Ze draaien zich weg van je
 • Ze verstrakken het lichaam
 • De staart gaat naar beneden
 • Er is vooral geen oogcontact
 • Misschien gapen ze. Overspronggedrag wordt dit ook genoemd. Wat moet ik hiermee baasje?

 

Ik mopper niet zo heel snel. Misschien mijn fout. Maar als het dan een keer hommeles is, dan is het ook echt fout. En ik zie dit gedrag dan echt bijna allemaal. De schuldbewuste hond. Iedereen heeft daar vast en zeker een beeld bij. Op dat moment weet je: de correctie is aangekomen.

communiceren-met-je-hond 

Lichaamstaal bij mensen

 

Het grappige is, dat wij mensen ook bewust en onbewust gebruik maken van lichaamstaal. Ik zeg het zo vaak tegen stagiaires. Wees bewust van wat je lichaam vertelt. Sta rechtop en ontspan je schouders als je serieus wilt worden genomen. Ik krijg een hele school stil door lichaamstaal. Heel duidelijk staan, ogen strak gericht en vooral niks zeggen. Mensen aankijken. Het lijkt bijna op intimideren. Op het moment dat ik mopper op mijn honden, kijk ik ze aan. Ik recht mijn schouders en buig naar ze toe. Dat wordt als heel intimiderend ervaren.

In de klas laat ik zien dat ik contact heb met kinderen door mijn lichaam naar ze toe te buigen, oogcontact te maken en een open blik te hebben. Op het moment dat er een straf nodig is, zal de blik verstrakken en zal het lijf ook wat verstrakken. Het is geweldig om te zien hoe lichaamstaal van honden ook feilloos werkt bij mensen! Zelfs zonder gesproken taal te gebruiken kunnen we duidelijk maken wat we voelen. En het grappige…de meeste mensen doen dit onbewust. Kijk eens naar jezelf en zie hoe je staat, wat je doet en hoe je gezichtsuitdrukking is. Wij mensen kunnen heel veel leren van onze huisdieren. Maak het onbewuste bewust. Maak gebruik van lichaamstaal. We doen het onbewust, maar maak je er eens bewust van. Hoe reageer ik op een bepaalde situatie?

 

Dit alles kan je relatie met je huisdieren alleen maar versterken. Ik ben benieuwd of je jezelf al bewust bent van de lichaamstaal die je spreekt. Laat je het me weten?

GEEN BLOG MEER VAN GONDA MISSEN? Klik hier om niets te missen en ontvang wekelijks een mail van me met de link naar de blog.


BEN JIJ AL GEABONNEERD OP ONZE LEUKE NIEUWSBLAF? Klik hier om je aan te melden  Je ziet dan als eerste de leukste acties, workshops, last minutes etc.

WIL JE NOG MEER BLOGS LEZEN? Klik dan hier

 

 

 

Gonda

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!