Knuffelen met je hond

 

Het is zo heerlijk…lekker knuffelen met je hond. Heerlijk kroelen, lekker aaien, gewoon een massagebeurt. Maar hoe weet je of je hond het ook lekker vindt? Met al onze goede bedoelingen, soms vindt je hond er geen moer aan.

knuffelen-met-je-hond 

Honden zijn tolerant

 

Het is echt waar, soms zijn onze honden te goed voor ons mensen. Ze laten zich dingen welgevallen die ze eigenlijk helemaal niet willen. Kijk eens goed naar de gedragingen van de hond in kwestie. Kijk eens op het internet. Facebook, instagram. Of op televisie. Funniest Home videos. Als je het hondengedrag goed kunt lezen, zijn grappige filmpjes ineens helemaal niet grappig meer. Kan je heel goed begrijpen waarom er zoveel bijtincidenten zijn jaarlijks.

 

Ik wil dit helemaal niet

 

Je ziet ze  met de regelmaat van de klok voorbij komen. Grappige of ontroerende filmpjes van honden die geaaid worden. Tot je verder gaat kijken dan je neus lang is. En je let op bepaalde signalen die de hond afgeeft. Kijk naar:

 • De hond likt zijn lippen
 • De hond laat het oogwit zien
 • De hond draait zijn kop en zelfs zijn hele lichaam weg
 • De hond verstrakt zijn hele lichaam en vertoont eigenlijk een vluchtreactie
 • De staart van de hond ligt laag
 • Er is vooral geen oogcontact
 • De hond gaapt en vertoont dus overspronggedrag

Hoe ontroerend de filmpjes ook mogen zijn vanuit ons mensenoogpunt, vanuit de honden komt er een heel ander beeld. Laat mij, ik wil dit niet, vooruit, omdat jij het zo graag wilt.

 

Vergelijk het met een willekeurige voorbijganger die jou ineens een zoen op je wang geeft of een welgemeende knuffel waar je niet op zit te wachten. Tien tegen één dat je ook verstrakt. Of weerstand biedt. En dat is je goed recht. Hoe haalt de omstander het in zijn hoofd om in jouw private zone terecht te komen.

Toch doen we het dagelijks met onze honden. Of laten we het toe, dat mensen in de privé-zone van onze huisdieren komen.

 

Ja, ik wil dit heel graag

 

Toch zijn er momenten, dat je huisdier hunkert naar een knuffel of wat extra aandacht van jou als baasje zijnde. En het is zo goed, voor baas en dier, om aangeraakt te worden. Door aanraking komt er een gelukshormoon vrij. Oxytocine. Een heel moeilijk woord voor gelukshormoon. Als twee mensen die elkaar heel lief vinden elkaar knuffelen komt dit hormoon vrij. Hetzelfde geldt voor mens en dier. Dus voor de onderlinge band tussen huisdier en baasje is het erg belangrijk dat er regelmatig geknuffeld wordt. Maar wanneer vindt je huisdier het nu wel prettig?

waarom-is-knuffelen-met-je-hond-gezond

Kijk naar de volgende signalen:

 • Er wordt bewust contact gezocht, via ogen en via het lichaam
 • Ze komen bewust naar je toe
 • Het lichaam is ontspannen, er is een blije blik
 • Een heerlijke brede kwispel

Kortom, als je huisdier naar je toe komt en er om vraagt om geknuffeld te worden.

Twijfel je nog?  Ga dan even aaien en stop dan. Mijn honden vragen dan om meer, door hun poot over mijn arm te leggen. Ga door…

Dat is een enorme ja. Ze liggen ontspannen tegen mij aan en hun hele lijf lijkt er om te vragen. Ga door, vrouwtje, ga door…

wanneer-wil-jouw-hond-knuffelen 

En ook al heb je geen enkel verstand van hondenmassage…de aanraking op zich is al goud waard. Het zorgt er voor dat de onderlinge band nog meer verstevigd wordt. Het zorgt voor minder stress in je eigen lichaam. Het is genieten voor mens en dier. Je voelt je na een knuffelsessie met je huisdier zelf ook veel meer ontspannen en relaxed. En hetzelfde geldt voor je hond of kat.

 

Ken je huisdier

 

Een knuffelsessie is niet alleen voor het geestelijk welzijn van jezelf en je huisdier belangrijk.

Doordat je tijdens zo’n intensieve knuffelsessie je huisdier op alle mogelijke plekken mag aanraken, raak je vertrouwd met het lichaam. Je zal dus eventuele bultjes en rare plekjes veel eerder opmerken. Ken je huisdier is een gevleugelde uitspraak. Maar het is wel een heel ware uitspraak.

Als jij weet hoe het lichaam van je huisdier voelt, zal een bultje, knobbel of huiduitslag eerder opgemerkt worden. En dus ben je er op tijd bij mocht het toch niet goed zijn.

 

Kortom, geniet van elkaar. Geniet van elke aanraking die gemeend is. Hoe is dat bij jou thuis? Knuffel jij ook regelmatig met je huisdier?

 

GEEN BLOG MEER VAN GONDA MISSEN? Klik hier om niets te missen en ontvang wekelijks een mail van me met de link naar de blog.


BEN JIJ AL GEABONNEERD OP ONZE LEUKE NIEUWSBLAF? Klik hier om je aan te melden  Je ziet dan als eerste de leukste acties, workshops, last minutes etc.

WIL JE NOG MEER BLOGS LEZEN? Klik dan hier

 

 

 

Gonda

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!