Ik zoek een hond, welke hond past bij mij?

Misschien heb je er lang over na moeten denken. Wat overigens heel verstandig is! Alle mogelijkheden hebt overwogen. De voors en tegens tegen elkaar hebt afgewogen. De hamvraag hebt beantwoord: “Heb ik nu en gedurende zijn of haar hele leven de tijd, de mogelijkheid en de zin om mijn huisgenoot te verzorgen? In voor- en tegenspoed, tot de dood ons scheidt?”  Ja, inderdaad, het lijkt bijna op een huwelijksgelofte. Maar is dat in zekere zin ook niet het geval?

honden zoeken nieuwe thuis 

Wat zoek je precies

De kogel is definitief door de kerk. Ja, ik zoek een hond. Ja, ik weet het zeker. Maar ja, in hondenland zijn zoveel keuzes te maken, dat je bijna door de bomen het bos niet meer ziet. Wat nu?

 • Wil ik een reu of een teef?
 • Wil ik een pup of kies ik voor een herplaatser?
 • Wil ik een rashond of kies ik voor een mix?
 • Wil ik een kleine hond of kies ik voor een groter exemplaar?

 

Dit zijn zomaar wat vragen waar je voor kunt komen te staan. En een antwoord vinden is niet zo eenvoudig. Want  nogmaals, een hond kies je voor het leven!

 

Wil ik een reu of een teef

Sommige mensen willen alleen een reu, anderen zweren weer bij teven. En nog weer anderen zal het een zorg zijn. Toch zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee kunt houden.

Zo zal je teef loops gaan worden. Eénmaal of twee keer per jaar. En na die loopsheid zijn er teven die schijndrachtig worden. Hier heb je uiteraard met een reu geen last van. Een loopsheid duurt drie weken. Gedurende die drie weken zal je teef last hebben van bloedverlies. Dat wordt dweilen!

Maar ook reuen kunnen last hebben van een groenachtige uitscheiding, die bovendien niet altijd even fris ruikt.

Een reu zal met graagte iedere boom die hij tegenkomt voorzien van een plasje. Dat gedrag heeft een teef niet. Die doet twee of drie keer een flinke plas. Alhoewel…als mijn honden loops zijn, vertonen ze dit markeergedrag ook!

 

Een teef zal over het algemeen lichter en kleiner zijn dan een reu. Vaak wordt er over reuen gezegd, dat ze groter, sterker en dominanter zijn in vergelijking met een teef. Maar je hebt natuurlijk makkelijke reuen en dominante teven. Dit kan individueel erg verschillen!

Heb je al een teef in huis, kan het zijn dat het samen met een reu wat makkelijker gaat. Maar ook hier geldt, dat dit geen vaststaand feit is. Ik heb thuis twee teven. En dat gaat prima!

hond overnemen 

Wil ik een pup of herplaatser

Natuurlijk, een pup is prachtig, schattig en lief. Maar bezorgt je ook handenvol werk. Een pup is als een onbeschreven blad papier. Staat aan het begin van het leven en zal dus nog heel veel moeten leren. En daar moet jij hem bij helpen. Zindelijk maken, leren dat huisraad niet gesloopt mag worden. Commando’s van jou als baas leren begrijpen. Dat boeken er zijn om gelezen te worden en niet om te verscheuren. Afijn, zo kan het lijstje nog veel langer worden, maar je hebt vast begrepen wat het punt is.

 

Als je kiest voor een herplaatser, zal dat in de meeste gevallen geen pup zijn, maar een volwassen exemplaar. Hoe mooi is het, dat je een nieuw thuis en gouden mandje kunt geven aan een hond die dat allemaal is kwijtgeraakt? Maar houdt er rekening mee, dat er wat problemen op de loer kunnen liggen. Misschien luistert hij niet meteen zo goed als je in gedachten hebt. Misschien moet je aan de gang met eventuele problemen. Want zoals een pup blanco begint, heeft je herplaatser al een leven achter zich.

 

Wil ik een rashond of een mix

Zoveel mensen, zoveel wensen. Er is zo veel waar je uit kunt kiezen. Je hebt mensen die blijven hun hele leven trouw aan één en hetzelfde ras. Maar er zijn ook mensen in overvloed, die meerdere honden van verschillende rassen hebben.

Misschien heb je wel eens wat over het internet gedoold, om wat rasbeschrijvingen te lezen. En, ben je daar wat wijzer door geworden?

De meest prachtige omschrijvingen zijn aan je oog voorbij getrokken. Wat dacht je van:

 • Levendig en energiek, aantoonbaar trots, onafhankelijk karakter
 • Geweldige charme, waardigheid en intelligentie
 • Sterke wil om te behagen, scherpzinnig en volgzaam
 • Goedaardig, gematigd temperament en oneindige loyaliteit naar de baas.

Nou, ik weet niet hoe het je vergaan is, maar wat moet ik me er bij voorstellen? En wat is er waar van al deze prachtige omschrijvingen?

 

Natuurlijk is het zo, dat honden van hetzelfde ras eigenschappen hebben die andere rassen niet of minder hebben. Daar hebben we als mens tenslotte op geselecteerd. Wij hadden behoefte aan een waakhond, of een hond die onze schapen zou hoeden. Een hond die meeging op de jacht.

En door middel van selecteren werden deze eigenschappen versterkt. En daar moet je wel rekening mee houden.

Maar individueel kunnen er binnen een ras grote verschillen zijn. Zelfs pups van eenzelfde nest hebben allemaal hun eigen karakter. Ook iets om rekening mee te houden!

Boxers staan er om bekend lekker druk te zijn. De clown onder de honden. Mijn eerste boxer was een heerlijk rustige lobbus. Trouw en zo verschrikkelijk lief. Maar druk? Nee.

Mijn twee meiden kunnen er daarentegen wat van. Stuiterballen zijn het. Met ook hun eigen karakters en liefhebberijen. De één is bang om nat te worden, de ander wil het liefst de hele dag zwemmen. De één wil graag puzzelen, de ander ziet het nut er niet van in.

Dus ga je niet blindstaren op algemene rasbeschrijvingen. En bedenk: wat je je hond meegeeft, krijg je dubbel en dwars terug. Investeer tijd, aandacht en liefde in je viervoeter. Hij zal je belonen met onvoorwaardelijke trouw en liefde.

Helaas geldt natuurlijk het omgekeerde ook.

hond adopteren

Kies je voor een mix van rassen? Dan kan je dus ook rekenen dat die mix van rassen in het karakter terug kan komen. Een vleugje labrador kan er al voor zorgen dat je hond iedere plas of modderpoel wil bezoeken.

 

Wil je een grote of een kleine hond

Ook een vraag waarover je terdege na moet denken. Want je moet toegeven, er zit wat hoogteverschil in de chihuahua (kleinste hondenras) en de Ierse wolfshond (een van de grootste hondenrassen) met zijn schofthoogte van al gauw 85 cm. Een belangrijk feit: hoe kleiner je hond, hoe ouder hij kan worden. De levensverwachting van een chihuahua ligt tussen de 12 en 20 jaar. Die van een Ierse wolfshond tussen de 6 en 10 jaar.

 

Wat kan je je hond bieden?

Net zo belangrijk als de keuze van je huisgenoot is ook de vraag: “Wat heb ik te bieden?”

Ook hier moet je je een aantal dingen goed afvragen.

 • Hoe is je woonsituatie?
 • Hoeveel tijd kan je vrijmaken?
 • Wat is je financiële situatie?
 • Zijn er al andere huisdieren aanwezig?

 

Hoe is je woonsituatie

De een woont vrijstaand in een groot huis met een enorme tuin. Of woon je in een rijtjeshuis met een klein tuintje? Op een flat, met of zonder lift? Heb je een druk gezin met jonge kinderen, of zijn ze al wat ouder? Woon je inmiddels weer alleen met je partner omdat je kinderen zijn uitgevlogen?

Hoeveel ruimte kan je je hond bieden? Want het moge duidelijk zijn, een Leonberger heeft iets meer ruimte nodig dan een mopshond.

 

Hoeveel tijd kan je vrijmaken

Laat ik het anders zeggen. Heb je een deeltijdbaan of werk je fulltime? Werk je in dagdienst of werk je in ploegendienst. Ga je alleen voor je hond zorgen of doe je het samen.

Belangrijk is, dat je tijd kunt vrijmaken om samen door te brengen. Misschien een gezamenlijke sport opzoeken als je dat leuk vindt. Samen heerlijke wandelingen maken. Gewoon quality-time samen doorbrengen.  En dat kan ook heel goed een avond gezellig samen op de bank!

Over het algemeen kan je zeggen, dat een fulltime baan niet ideaal is als je honden hebt. Ik zeg niet dat het niet kan. Maar je moet je wel realiseren dat, wanneer je moe thuis komt van het werk, je hond nog steeds alle aandacht verdient. Je moet er wel voor zorgen, dat je hond uitgelaten wordt als jij aan het werk bent.

Ik werk ook fulltime in het onderwijs. Ik heb twee honden. Als ik werk, worden ze door een uitlaatservice uitgelaten. In de weekenden en één keer in de week op een avond staan er leuke dingen op het programma. Zwemmen, behendigheid en gehoorzaamheid. Samen maken we er iets leuks van. Ik lever in, zij leveren in, maar samen zijn we heel gelukkig met elkaar.

 

Wat is je financiële situatie

Nee, ik hoef echt niet te weten wat je per maand verdient. Maar realiseer je wel, dat je huisgenoot ook geld kost. Denk hierbij aan het voer, de speeltjes, de dierenarts. Het lidmaatschap van een eventuele vereniging. De materialen die je aanschaft.

Ook hier geldt natuurlijk, dat een grotere hond meer kost dan een kleiner exemplaar. Een Deense Dog zal vanzelfsprekend meer eten dan een Boerenfox. Het ene voer is duurder dan het andere. Voer je vers, of ga je brok voeren. Je kan heel dure speeltjes gaan aanschaffen. Of maak je zelf speelgoed? Een oude handdoek met een knoop er in kan prima als speeltje dienen. Hondenpuzzels kan je kopen, maar met enige creativiteit ook heel goed zelf maken. Lange wandelingen in de natuur hoeven niks te kosten. Als je hondensport wilt gaan doen, zal je ook materialen aan moeten schaffen.

De dierenarts mag zeker niet vergeten worden. Hoewel je er niet bij stil staat, kunnen de kosten verschrikkelijk gaan oplopen. Je kunt een verzekering afsluiten voor je huisdier. Maar je kunt ook kijken wat zo’n verzekering je per maand zou gaan kosten en dat bedrag per maand zelf opzij zetten op een aparte bankrekening. Zo spaar je vanzelf een bedrag bij elkaar voor het geval dat je het nodig bent.

Een hondenuitlaat is zeker niet goedkoop. Maar een goed alternatief als je honden toch uitgelaten moeten worden en er niemand in de buurt is die dat even van je kan overnemen.

Mijn twee honden kosten me tussen de 350 en 400 euro per maand. Voer, speeltjes, uitlaatservice, benzine, lidmaatschap van verschillende verenigingen. Niet inbegrepen zijn de dierenartskosten en de aanschaf van verschillende materialen voor de hondensporten. Ja, inderdaad een flinke hap geld iedere maand. Iets waar je dus echt rekening mee moet houden.

ik zoek een nieuwe hond 

Zijn er al andere huisdieren aanwezig

Aan de ene kant zal het misschien de aanschaf van een volgend huisdier makkelijker maken. Je weet immers dat je de tijd en het geld hebt voor een viervoeter. Je weet waar je aan begint. Maar toch zitten hier ook weer een aantal haken en ogen aan. Heel simpel, twee honden kosten meer dan één. Kunnen je viervoeters samen of wordt dat een uitdaging? Kan je herplaatser prima met katten, of wordt het oorlog samen? Doe je je al aanwezige huisdier een plezier met nog een hond? Hoe ga je dit aanpakken?

Ik heb geluk gehad met mijn twee meiden. Tien maanden leeftijdsverschil. Dat was ook nog een uitdaging. Mijn eerste hond was al vijf, toen nummer twee kwam. Ook dat was een schot in de roos. Ze waren letterlijk kop en kont samen. Waar de één was, was de ander niet ver weg. De pup die heel veel kan leren van de volwassen hond. Steun, toeverlaat en maatje.

Bij twee jonge honden loop je de kans dat je twee pubers in huis hebt. Ik kan inmiddels uit ervaring spreken. Een tropentijd. Maar ik had het niet graag willen missen. Je bent engelengeduld nodig, in combinatie met consequent gedrag in het extreme. Gevoel voor humor is dan ook erg belangrijk. En relativeringsvermogen. Het gaat weer over…en dat ging het. Nu zijn de meiden elkaars schaduw. Ze doen alles samen!

 

Tja, de keuze voor een huisdier lijkt zo gemakkelijk. Maar toch zitten er aardig wat haken en ogen aan.

Want hoe vaak gaat het niet fout?

De dieren in het asiel zijn daar de getuigen van.

Hoe vaak wordt een dier als prachtig verjaardagscadeau aangeboden? Hoe vaak brengt Sinterklaas of de Kerstman een schattige pup?

Natuurlijk hoeft bovenstaande niet te betekenen dat het ook automatisch fout gaat. In tegendeel.

Verreweg de meeste huisdieren leven een heel prettig leven in het gezelschap van hun baasjes en eventuele andere huisgenoten.

 

Het hebben van een huisdier kan je leven enorm verrijken. Waar vind je grotere liefde en loyaliteit dan bij je hond. Je partner staat vast niet iedere middag reikhalzend en kwispelend bij de deur om je op te wachten na een werkdag.

Maar, en dat is een heel grote maar, er kleven ook wat nadelen aan het hebben van een huisdier. Tenminste, als je het zo wilt zien.

 

 • Het huis zal niet langer totaal smetteloos zijn. Neem afscheid van blinkende vloeren. Er zwerft altijd wel wat rond. Hoe schoon je ook bent.
 • De tuin zal hoe dan ook wat sporen van je huisdier vertonen. Neem afscheid van prachtig aangelegde borders en een spiegelglad gazon.
 • Je kleding zal af en toe wat sporen van je viervoeter vertonen. Het zij zo. Accepteer dat. En wees blij met je wasmachine.
 • Je kan niet meer zomaar op vakantie of een weekendje weg. Zelfs een avond uit zal wat voorbereiding vergen. Heb je dat er voor over?

 

Sinds ik mijn honden heb, is mijn huis niet meer zo schoon. Heb ik in plaats van een klein tuintje een plek waar mijn honden plezier maken. Gras heeft plaatsgemaakt voor af en toe een polletje. Vertonen mijn meubels her en der wat sporen van mijn honden. Tanden wisselen doet pijn, en wat is er dan fijner dan kauwen…Er komt niet zoveel visite meer. Ik kan niet meer mee, als mensen een hele dag gaan fietsen. Een theaterbezoek aan de andere kant van Nederland zal niet gaan. Mijn vakanties spelen zich vaak thuis af. In goed gezelschap van mijn meiden. Een weekend weg gaat alleen als mijn honden ook mee mogen.

 

Maar sinds ik mijn honden heb, voel ik me niet meer alleen. Heb ik altijd gezelschap

Krijg ik dagelijks meerdere keren een lach op mijn gezicht als ik naar die tevreden hoopjes kijk. Voel ik me rijk. Kan ik de wereld aan. Kom ik iedere dag buiten. Heb ik nieuwe mensen ontmoet en ben ik nieuwe uitdagingen aangegaan.

 

Kortom, het hebben van een huisdier kan je leven enorm verrijken. Maar bedenk goed: een huisdier schaf je aan voor het leven. Het is geen ding, maar een levend wezen met zijn eigen benodigdheden en behoeftes. Zijn eigen karakter. Het zal ruimte innemen, zowel lichamelijk als geestelijk. Kost af en toe een godsvermogen.

 

Ik wens je sterkte met je keuze. Ik hoop dat je wat aan het bovenstaande hebt gehad. Mocht je alsnog besluiten om af te zien van een huisdier…misschien een goede keuze. Weet je het na het lezen nog steeds helemaal zeker…goede keuze. Je kan het leven niet voorspellen, je kan het alleen maar leven en hopen op goede tijden. Maar ook in slechte tijden zal je huisdier er voor je zijn. Zijn leven lang.

 

Jij hebt de hamvraag beantwoord: “Heb ik nu en gedurende zijn of haar hele leven de tijd, de mogelijkheid en de zin om mijn huisgenoot te verzorgen? In voor- en tegenspoed, tot de dood ons scheidt?” Ja, dat heb ik, en ik zal het zo goed mogelijk doen.

 

GEEN BLOG MEER VAN GONDA MISSEN? Klik hier om niets te missen en ontvang wekelijks een mail van me met de link naar de blog.


BEN JIJ AL GEABONNEERD OP ONZE LEUKE NIEUWSBLAF? Klik hier om je aan te melden  Je ziet dan als eerste de leukste acties, workshops, last minutes etc.

WIL JE NOG MEER BLOGS LEZEN? Klik dan hier

 

 

Gonda

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!