Huisdierenverzekering of toch niet

huisdierenverzekering

Je hebt voor een huisdier gekozen. Met alle lusten en lasten. Tot de dood ons zal scheiden. Je huisdier zal geld gaan kosten. Maar dat vind je niet erg. Je hebt rekening gehouden met de meest gangbare kosten.

Voer, snacks, speeltjes. Maar vergeet ondertussen de dierenarts niet. Dit is een kostenpost die behoorlijk kan gaan oplopen.

Er zijn inmiddels verschillende huisdierenverzekeringen in omloop. Maar loont het ook om zo’n verzekering af te sluiten?

 

De premie per maand

 

Natuurlijk surf je over het internet en vergelijk je de premie die je per maand kwijt bent aan een huisdierenverzekering. Keus te over. Net als in mensenland heb je keus uit een schier oneindig aantal opties. Met of zonder eigen risico, met of zonder uitsluiting van bepaalde aandoeningen.

Hoe meer je eigen risico, hoe lager de premie. Net als bij ons mensen.

 

Wat is het risico

 

Natuurlijk is het verleidelijk om een huisdierenverzekering af te gaan sluiten. Lees je goed in in de verschillen en de overeenkomsten per verzekeraar. Wat wil je aan eigen risico gaan betalen? Hoe dan ook, je legt jezelf vast voor een vast maandbedrag. Je eigen keus, wat het maandbedrag aangaat. Er zijn talloze verzekeringen, met ieder hun eigen extra pakket en dekking.

 

Andere opties

 

Niet iedereen kiest voor een huisdierverzekering. Ikzelf bijvoorbeeld kies ervoor om maandelijks een bedrag van 60 euro apart op een rekening te zetten om de eventuele kosten van de huisdieren te bekostigen. Tegenwoordig is de rente die je ontvangt op die rekening waarschijnlijk te verwaarlozen. Dus daar hoef je het echt niet voor te doen.

Voordeel is wel, dat je blijft beschikken over je eigen geld. Dat kan helaas een voordeel en een nadeel zijn. Heb je zoveel zelfdiscipline om er ook echt af te blijven en het geld als een investering te zien, heb je alleen maar voordeel. Gebruik je het geld om andere financiële gaten te dichten, heb je een probleem.

 

Mijn situatie

 

Ik heb twee honden en twee katten. Mocht ik er voor kiezen om ze alle vier te gaan verzekeren, weet ik één ding zeker. Ik ga een maandelijkse premie betalen. Als ik geen enkel eigen risico wil lopen betaal ik voor twee honden en twee katten bijna 145 euro per maand. Met daarbij de gebruikelijke uitsluitingen. Want niet alles wordt uiteraard 100% vergoed.

verzekering honden 

Nu zijn mijn katten respectievelijk 9 en 3 jaar. Mijn honden zijn momenteel 6  en 5 jaar. Stel dat ik voor hun allemaal individueel een verzekering had afgesloten. Dan had ik voor mijn katten 6  jaar 23 euro per maand betaald en 3 jaar 46 euro per maand.  En voor mijn honden 1 jaar 46 euro per maand en 5 jaar 97 euro per maand. Maak eens een optelsom van je maandpremie. Je gaat schrikken, net als ik geschrokken ben.  Over de afgelopen periode zou ik dus al een premie betaald hebben van om en nabij de 5600 euro.

 

Wat had ik nodig

 

De werkelijke kosten liggen gelukkig een stuk lager. Met mijn katten ben ik de afgelopen 9 jaar nooit naar de dierenarts geweest. Ze krijgen geen entingen en gelukkig ben ik nooit op bezoek geweest voor zowel de een als de andere kat.

 

Met mijn honden was het een iets ander verhaal. Ik titer, dus iedere twee jaar op bezoek bij de dierenarts voor een titersessie. Gelukkig kan dit in een gezamenlijke sessie, dus dat kost me 50 euro in de twee jaar. Een keer in de drie jaar moet ik een rabiësenting laten zetten, aangezien mijn honden naar het buitenland gaan voor training, examens en shows. Verdere entingen heb ik dit jaar niet nodig gehad.

 

Doordat er een paar goede gesprekken geweest zijn tussen honden onderling, heb ik een paar keer de dierenarts moeten bezoeken voor een aantal hechtingen. Er zijn een paar huidplekken verwijderd bij één van de honden  en die zijn opgestuurd voor controle.

En als laatste is één van mijn honden geopereerd aan een baarmoederontsteking. Dat was meteen de kers op de taart, aangezien deze operatie natuurlijk op zondag moest gebeuren. Tel uit je winst, alles dubbel tarief.

Maar er was geen alternatief. De dierenarts vroeg nog naar een eventuele huisdierenverzekering. Nee, niet afgesloten, maar er staat nog het een en ander op de rekening, dus doe die operatie maar. Het kan niet zo zijn dat mijn hond moet sterven omdat ik een rekening niet kan betalen.

 

De afrekening

 

Het klinkt zo negatief. De afrekening. Maar eigenlijk is de vraag…heb ik er verstandig aan gedaan om geen huisdierenverzekering af te sluiten. Twee katten en twee honden. Dat kan in de papieren gaan lopen.

Maar wat ben ik nu werkelijk kwijt geweest aan dierenartskosten die eventueel vergoed zouden gaan worden door de huisdierenverzekering.

verzekering voor je hond

Voor mijn katten zou ik alle premie voor niks hebben betaald. Scheelt ruim 1500 euro over de afgelopen jaren.

Mijn honden is een iets ander verhaal. De titersessies zouden sowieso niet vergoed worden. Maar een operatie om een verdachte bult weg te laten halen kostte ruim 800 euro. En recent de operatie vanwege een baarmoederontsteking, en dat op zondag…, dat loopt in de papieren. Makkelijk zat, ik ben blij dat ze de rekening opsturen. Kan ik tenminste zitten als ik hem open maak.

 

Maar…heb ik in de afgelopen jaren geld bespaard door geen huisdierenverzekering af te sluiten? Het antwoord is hoe dan ook: ”Ja!”

 

Laat je niet gek maken. Oké, je kunt niet alles verzekeren. Dat ben ik helemaal met je eens. En mocht het eens een keer tegenvallen, ben je misschien blij met je huisdierenverzekering.

 

 

Maar ik vraag je…kijk eens kritisch naar de maandpremie en naar de zorg die ze je bieden

 

Wat wordt er allemaal uitgesloten?  In hoeverre ben je beter af als je de maandpremie, net als ik, op een aparte rekening stort en daar de dierenartsrekeningen van betaalt? Tien tegen één dat je geld overhoudt.

hondenverzekering

In de afgelopen 8 jaar heb ik maandelijks een bedrag van 60 euro opzij gezet voor de huisdieren. Ik ga het niet over de rente hebben die de banken nog geven. Het is om verdrietig van te worden. Maar wat heb ik werkelijk en feitelijk gespaard?

In feite heb ik 8 jaar lang 60 euro per maand op een aparte rekening gezet. Dat betekent 12 x 60 x 8  is ruim 5600 euro gespaard voor de dierenartskosten. Geloof me, ik maak met het volste vertrouwen de rekening open voor de baarmoederoperatie.

Niemand anders gaat er met het geld vandoor. Je hebt het zelf in beheer. Is dat niet eigenlijk een betere optie?

 

Wat doe jij?

Heb je een dierenartsverzekering afgesloten? Ben je er tevreden over? Of heeft deze blog je tot nadenken gezet? Ik ben benieuwd naar je ervaringen…

 

GEEN BLOG MEER VAN GONDA MISSEN? Klik hier om niets te missen en ontvang wekelijks een mail van me met de link naar de blog.


BEN JIJ AL GEABONNEERD OP ONZE LEUKE NIEUWSBLAF? Klik hier om je aan te melden  Je ziet dan als eerste de leukste acties, workshops, last minutes etc.

WIL JE NOG MEER BLOGS LEZEN? Klik dan hier

 

 

 

 

 

 

 

Gonda

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!