Honden en warmte

wat te doen met je hond bij een hittegolf 

Terwijl ik dit schrijf, sneuvelt in Nederland het ene na het andere warmterecord. Nederland is veranderd van koud kikkerlandje in een tropisch oord deze dagen. Wij mensen merken dat maar al te goed. En lang niet iedereen kan goed tegen deze tropische temperaturen, hoewel ik ook mensen ken die het niet snel te warm vinden. Maar goed, ieder zijn ding. Ik kan er in ieder geval niet goed tegen.

 

Wij mensen passen ons aan

 

Het leven in de warmte vergt enige aanpassing van ons mensen. We kleden ons anders, we passen ons aan qua tempo. We gaan misschien naar het strand of zoeken verkoeling in het zwembad of een natuurmeertje. Omdat de temperatuur ook ’s nachts erg hoog is, slapen we minder goed.

Wat een goed excuus voor een heerlijk dutje overdag. Lekker in de schaduw. De barbecue wordt van stal gehaald en we doen ons tegoed aan overheerlijke grillgerechten. De flesjes water zijn niet aan te slepen, want wat hebben we een dorst.

 

Passen wij het leven van onze huisdieren ook aan

 

Maar ook onze huisdieren hebben het zwaar. Die zijn deze hitte ook niet gewend. Zij kunnen niet, zoals wij, een laag kleding verwijderen. Zij kunnen niet, zoals wij, lekker zweten zodat ze afkoelen. Zij zijn afhankelijk van ons. Je honden kunnen niet besluiten om tijdens een warme dag maar eens lekker naar het water te gaan. Wij moeten dat voor ze beslissen.

 

Bij mij is het rust voor de honden

 

Ik heb in deze warme dagen mijn dagritme ook drastisch aangepast. Hoewel het vakantie is, sta ik toch om half zes op. Dan is het voor mijn honden ook goed te doen om een lekkere wandeling te maken. Bewust de schaduw opzoeken, want ook om half zes is de zon al flink aanwezig.

Heerlijk in het bos, daar is het om die tijd prima toeven. Mijn dames kunnen zo hun energie een beetje kwijt. De rest van de dag liggen ze heerlijk in de tuin. Steeds wisselend van plek. Mijn ene hond zoekt af en toe echt de zon op, terwijl de andere alleen maar in de schaduw ligt.

hoe houd je je hond koel 

Er staat een badje in de tuin, waar ze hun verkoeling in kunnen vinden. En dan blijkt weer dat ik echt twee verschillende karakters heb qua hond. De een maakt er vaak even gebruik van, de ander vindt het bad juist een prima drinkbak. Helemaal goed toch?

 

Verboden voor honden

 

Op het heetst van de dag is de voortuin voor mijn honden verboden gebied. Het is daar werkelijk niet uit te houden. Op het zuiden, de zon bakt er flink op los. En dan kan je parasols neerzetten voor de broodnodige schaduw, maar dat alles helpt maar mondjesmaat. Dus gaat de deur dicht. Ze moeten zich dan maar vermaken in de achtertuin of in huis. Lekker op de koele plavuizen of op hun hondenstretcher op het terras.

 

Ook de auto is deze dagen voor mijn honden verboden gebied. Ik moet af en toe de auto wel gebruiken, maar echt leuk is dat niet. Is het buiten al niet te doen, de hitte slaat je werkelijk tegemoet als je het portier opent. En mijn auto is ook nog eens niet voorzien van airco, dus tel uit je winst.

Normaal gesproken gaan we vier keer per week trainen. Maar deze dagen komen we nergens. Je moet er toch niet aan denken om je hond in die bloedhete auto te zetten. Bovendien is het ook veel te heet om intensief te gaan sporten met je viervoeters.

 

In plaats daarvan krijgen ze rust en af en toe een verkoelend ijsje, of wat overheerlijke watermeloen. De drinkbakken staan altijd vol fris water. Rust is het motto.

 

Toch gaat het nog heel vaak fout

 

Toch zijn er nog steeds mensen die geen rekening houden met de warmte als het om hun huisdieren gaat. Ik kan er werkelijk met mijn verstand niet bij. Er gaat geen dag voorbij of je ziet weer afschuwelijke beelden voorbij komen van oververhitte honden.

 

Hond in een hete auto

 

De baasjes gaan een dagje uit, de hond moet in de auto blijven zitten. Alle ramen potdicht, de zon brandt er lustig op los. Geen druppel water als verkoeling.

Of even boodschappen doen. Auto in de zon, we zijn zo weer terug. Maar weet dat de temperatuur in een dichte auto razendsnel kan oplopen! Ook dat is levensgevaarlijk voor je hond. Ga zelf eens een half uurtje in die oven zitten…wedden dat je dat helemaal niet prettig gaat vinden? Toch doen we het onze honden wel aan.

hond koel houden tijdens hitte

Fietsen met je hond in de hitte

 

Er zijn mensen die met deze temperaturen gaan fietsen met hun hond. Ja, werkelijk waar. Ik vind het onvoorstelbaar. Het asfalt is gloeiend heet, die arme hond heeft het vreselijk benauwd, maar nee, we moeten fietsen. Want dat vindt hij zo leuk.

Nou, ik zie geen enkel voordeel bij een oververhitte hond en verbrande voetzolen. Ga zelf eens met blote voeten op het asfalt staan. Hoe lang houd je het vol? Zelfs zand wordt in de zon gloeiend heet. Dat heb je vast en zeker wel eens ervaren tijdens een dagje strand en zee.

                                                                                                                       

En wil je dit soort onverantwoordelijke baasjes dan wijzen op het feit dat ze hun hond mishandelen, kan je er in de meeste gevallen op rekenen dat je een grote mond krijgt, dat je uitgescholden wordt of in de meest extreme gevallen zelfs klappen krijgt. Dit soort hopeloze gevallen zou eigenlijk op een zwarte lijst gezet moeten worden, zodat ze nooit van hun leven meer een hond kunnen aanschaffen.

Helaas is dat totaal onmogelijk. En dus blijven we verschrikkelijke foto’s zien, blijven er onschuldige slachtoffers vallen.

 

Neem je verantwoordelijkheid als hondeneigenaar

 

Neem je verantwoordelijkheid als baasje. Geniet van de zomer, maar laat je hond ook genieten op zijn of haar manier. Lange wandelingen komen wel weer als de temperatuur dragelijk is. Trainingen kunnen best een paar dagen niet doorgaan. Daar overkomen jou en je hond echt niets van.

Heb je net als ik geen airco in de auto, houd je hond daar dan verre van. Ga samen met je viervoeter genieten van een heerlijk verkoelend ijsje in de tuin.

zomerhitte en je hond koel houden 

Code oranje óók voor honden

 

Code oranje is deze dagen van kracht in heel Nederland. En dat is niet voor niks. Met temperaturen die kunnen oplopen tot rond de veertig graden vallen er slachtoffers. Denk aan de kwetsbare mensen, zoals ouderen en zieken. Maar ook jonge kinderen en zwangere vrouwen zijn nu veel kwetsbaarder. En ja, ook dat kan je weer moeiteloos doortrekken naar honden.

Let deze dagen nog beter op je oudere hond. Hij heeft het echt zwaar. En ook je zieke huisdier heeft extra verzorging nodig. Drachtige teven en pups moeten ook goed in de gaten worden gehouden. Je wilt toch dat iedereen de zomer overleeft…

 

Afijn, het moest me even van het hart. Ik kijk naar mijn dames en zie ze lekker liggen te slapen. Het zwembad wordt af en toe even bezocht om te drinken of om even af te koelen. Overal staan extra bakken water in de tuin. Want niet alleen onze huisdieren hebben het moeilijk. Ook alle andere dieren moeten maar zien te overleven. Vogels en egels maken dankbaar gebruik van het water dat er voor ze staat. En ook die zie je even genieten.

 

Geniet verantwoord van de zomer, samen met je huisdieren!

Wil jij het GRATIS ebook vol met verhalen van Gonda "Dagboek van een vakantiegast", download hem dan hier:

Ja ik wil het ebook hebben


Ben jij al geabonneerd op onze leuke Nieuwsblaf? Klik hier om je aan te melden  Je ziet dan als eerste de leukste acties, workshops, last minutes etc.

Wil je nog meer leuke blogs lezen? Klik dan hier

 

Gonda

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!