Help, mijn hond heeft vlooien!

 

Hoe ontdek je vlooien

 

Het is nu een paar dagen geleden dat ik ineens merkte dat mijn ene hond wat meer ging krabben. Nu gebeurt dat vaker als ze gaat verharen, dus mijn alarmbellen gingen nog niet meteen rinkelen. De hete zomer was voorbij, de honden zijn nu meer binnen bij de centrale verwarming. Dat kan ook tot gevolg hebben dat de huid wat meer uitdroogt. Met jeuk als gevolg.

Dus dat één van mijn honden gaat krabben kan meerdere oorzaken hebben.

honden-en-vlooien 

 

Nu is het definitief: mijn hond heeft vlooien

 

Het krabben bleef wat aanhouden. En na een dag of twee was ik er niet meer zo gerust op. Met twee honden en twee buitenkatten kan je altijd meer huisdieren hebben dan je lief is. Dus heb ik de vlooienkam ter hand genomen en heb alle dieren gekamd. Van het resultaat werd ik niet echt blij en vrolijk.

Vlooien. Het was geen enorme uitbraak, maar ik haalde in de eerste kambeurt toch zeker een stuk of vier vlooien van ieder dier af.

En toen ik tijdens het televisiekijken ineens zag dat er iets op mij sprong en ook weer weg sprong was voor mij de maat meer dan vol.

Oké, ik heb vlooien in huis. Dat is een conclusie. Maar wat is de maatregel?

 

 

Wat doe ik tegen vlooien?

 

Ik legde meteen de oorzaak bij mezelf. Het was de afgelopen tijd meer dan druk geweest. Bovendien lagen de temperaturen boven het gemiddelde. Ik had gewoon iedere dag moeten stofzuigen en dweilen. Maar door wat voor oorzaak dan ook ben ik daar niet aan toe gekomen. Stom. Altijd de wijsheid achteraf.

Doordat ik niet schoon genoeg ben geweest heb ik nu springbeestjes in huis. De nachtmerrie van iedere dierenbezitter. Oké. Maar nu een strijdplan. Wat kan je doen?

 

 

Chemische middelen tegen vlooien

 

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Ik ben tegen alles wat dieren dood maakt. En alles wat vlooien dood maakt, kan in mijn ogen niet goed zijn voor het welzijn van mijn huisdieren. Ik wil geen vlooienbanden. Ja, ik koop met enige regelmaat een vlooienband voor mijn katten. Maar anders dan je zou verwachten, knip ik dat ding in stukken en stop steeds een stuk in mijn stofzuiger. Hierdoor gaan de eventuele vlooien die ik opzuig toch dood zonder dat mijn huisdieren ermee in aanraking komen.

vlooien-wat-doen 

Pipetjes

 

Er zijn heel veel middelen in pipetvorm te koop. Druppel het in de nek van je huisdier en je bent gegarandeerd een tijd vlo-vrij. Nu moet je weten dat de meeste vlooien zich niet op je huisdier bevinden maar in de vrije ruimte. Dus heb je daarmee maar de helft van de oplossing in handen. Bovendien bevatten de meeste druppels giftige pesticiden. Niet het goedje waarmee je in contact wilt komen. En waarom dan je huisdieren wel.

 

Pillen

 

Tegenwoordig zijn er ook pillen te koop. Smakelijk nog wel. Die voer je je huisdieren. En hierdoor ben je gegarandeerd van je vlooien verlost. Feit blijft dat het pesticiden zijn die je aan je huisdier geeft. Ik moet er niet aan denken dat ik zelf zulke middelen zou moeten slikken. Bovendien heb je dan het huisdier, maar niet je omgeving behandeld.

Let wel, dit is mijn mening. Niet gestoeld op enige wetenschappelijke kennis. Maar wel op een soort van boerenverstand. Mag ik het zo zeggen. En de klachten van jeuk blijf je naar mijn mening gewoon houden. Want een vlo moet eerst bijten voor hij het loodje legt.

 

 

Natuurlijke vlooienbestrijding

 

Oké, goede raad is duur. Ik wil geen chemische bestrijdingsmiddelen. Wat zijn dan mijn opties.

Gelukkig heb ik nog een voorraad homeopatische parasietenolie thuis. In de zomer gebruik ik dit altijd als bestrijding voor met name de teken die onze huisdieren teisteren. Ik ben blij met de resultaten. Het is volslagen veilig voor de huisdieren. De werkzame bestandelen bestaan onder anderen uit lavendel. Het schijnt een geur te zijn waar met name teken maar ook vlooien van gruwen. Zo maak je je huisdier in één klap onaantrekkelijk en hoeven ze ook niet te bijten voor het middel zijn werk gaat doen.

Bovendien ruikt het nog eens heerlijk ook. Mijn honden hebben er totaal geen moeite mee, sterker nog, in de zomer komen ze na iedere wandeling bij mij. “Toe vrouwtje, je moet ons nog insmeren!”

En dat het helpt, blijkt uit het feit dat ik in de zomer nooit last heb van extra huisdieren.

 

Mijn strijdplan is klaar! 

 

Het duurt niet lang. Ik heb mijn strijdplan tegen de vlooien klaar. Een belletje richting de homeopatisch dierenarts is genoeg om mij te voorzien van een nieuwe lading parasietenolie. Twee katten en twee honden worden weer meerdere malen per dag hiervan voorzien.

Tegelijk ga ik ieder dier twee keer per dag kammen om te kijken of en hoeveel vlooien er zijn. Er komt weer een stuk vlooienband in mijn stofzuiger.

Gelukkig heb ik een grote diepvries. De kussens op mijn banken verdwijnen voor een week in een plastic zak in de diepvries. Eventuele eitjes leggen gegarandeerd het loodje.

Alle kleden werden al iedere week gewassen. Dit wordt nu opgeschaald naar twee keer per week. De stofzuiger wordt weer als vanouds dagelijks van stal gehaald.

De dweil wordt weer dagelijks gehanteerd. Alle hoeken en gaten worden gestofzuigd en gedweild.

 

mijn -hond-heeft-vlooien 

De resultaten: vlo-vrij of niet?

 

Het is een zaak van de lange adem. Het is geen kwestie van druppelen of een pil geven en je bent klaar.

Al na drie dagen parasietenolie, drie dagen twee keer per dag kammen van de huisdieren en stofzuigen en dweilen, merkte ik dat ik weinig tot geen vlooien meer kon ontdekken. De honden gingen minder krabben, hadden minder jeuk.

Natuurlijk is het een behoorlijk arbeidsintensief karwei. Twee keer in de week alle kleden en kussenovertrekken wassen op ruim zestig graden. Twee keer per dag stofzuigen en dweilen. De ruimte die de kussens innemen in je diepvries…gelukkig heb ik een grote diepvries en kan ik het doen. In deze tijd leegde ik de stofzuiger elke dag. Zodat eventuele vlooien niet de tijd hadden om zich te bevrijden uit de stofzuiger en opnieuw overlast te veroorzaken.

 

Ik heb op het internet gekeken. Daar worden diverse huismiddeltjes aangeprezen. Wassen met afwasmiddel. Nou, als iets ontvet is het afwasmiddel. En wat als je huisdier al een droge huid heeft? Knoflook is niet geheel en al onomstreden. Bovendien eten mijn honden het niet. Dus dat was geen optie.

 

En het resultaat mag er zijn hoor

 

Nu, na ruim twee weken van hard werken, kan ik zeggen dat mijn honden en katten weer zo goed als vlo-vrij zijn. Zonder chemische bestrijdingsmiddelen, maar met een hoop extra moeite van mij. Volledige garantie krijg je nooit. Want zoals gezegd, de meeste vlooien bevinden zich niet op het huisdier  maar in de nabije omgeving.

Ik blijf alert. Want het kan maar zo, dat zich toch nog eitjes ontwikkelen. En dan ben je weer terug bij af. Als je vlooien hebt in je huis, ben je zeker tot zes weken druk met de bestrijding hiervan. Laat dat goed tot je doordringen. Want doe je dat niet, ben je binnen vier weken terug bij het begin.

 

Voor iedereen is de strijd tegen parasieten actueel. Want iedereen met huisdieren kan er mee te maken krijgen. Sterker nog, iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken. En wat doe je dan?

Hiervoor heb ik deze blog geschreven. Grijp je naar de bestaande middelen of heb je zelf een prachtige, natuurlijke,  oplossing om deze parasieten de baas te kunnen?

Houd je oplossing niet voor je, maar deel het met ons allemaal. Wie weet heb jij de gouden oplossing!

 

GEEN BLOG MEER VAN GONDA MISSEN? Klik hier om niets te missen en ontvang wekelijks een mail van me met de link naar de blog.


BEN JIJ AL GEABONNEERD OP ONZE LEUKE NIEUWSBLAF? Klik hier om je aan te melden  Je ziet dan als eerste de leukste acties, workshops, last minutes etc.

WIL JE NOG MEER BLOGS LEZEN? Klik dan hier

Gonda

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!