Er komt een nieuwe hond in huis

 

Je hebt gewikt en gewogen. Je hebt getwijfeld. Maar uiteindelijk is de beslissing dan toch genomen. Weloverwogen.

Er komt een pup in huis. Je hebt je huiswerk gedaan. Gekeken welk ras er het best bij je past. Tijden op internet rondgesnuffeld. Bij fokkers op de website gekeken. Geïnformeerd naar nestjes en de beschikbaarheid van eventuele pups.

Je bent gaan kijken bij je nieuwe huisgenoot terwijl hij of zij nog in het nest bij de moeder is.  En natuurlijk even mogen knuffelen met dat kleine hummeltje. Er is overeenkomst en een klik. Niks staat nieuw geluk in de weg. De tijd lijkt te kruipen. Was het maar alvast zover!

puppy in huis 

Er komt eindelijk een nieuwe hond in huis

 

En dan is het zover. De grote dag is aangebroken. Je hebt alle voorbereidingen getroffen. Een mooie, warme mand. Alle noodzakelijke spullen zijn in huis. Je stapt in de auto en rijdt vol verwachting naar de fokker. Eindelijk.

Na nog wat laatste tips en aanwijzingen krijg je je frummeltje dan eindelijk in je armen. Dolgelukkig stap je in de auto en rijdt naar huis.

 

Wat ondervindt de pup

 

Jij bent gelukkig en blij. Je wilt het beste voor je nieuwe huisgenoot. Maar ondertussen ligt je pup in een wildvreemde auto. Met allemaal nieuwe, onbekende geuren om zich heen. Losgerukt van zijn moeder en zijn broertjes en zusjes. Hij weet absoluut niet wat er allemaal gebeurt. Er zal verwarring zijn. Wat gebeurt er allemaal?

Waarschijnlijk heeft hij nog nooit in een auto gezeten. Hopelijk wordt hij niet wagenziek. Misschien lijkt het alsof hij lekker is gaan slapen. Maar kijk eens naar zijn ademhaling. Een heel hoog ademhalingsritme is een teken van stress. En eigenlijk is dat ook geen wonder. Weg uit je veilige omgeving, zonder je moeder en familie, op weg naar wat eigenlijk?

 

De thuiskomst van je nieuwe pup

pup laten wennen

Na een lange of korte reis ben je thuis. Natuurlijk staan ze thuis reikhalzend te kijken waar je blijft. Iedereen is opgewonden. Toch is het zaak om dit alles in goede banen te leiden. Want je nieuwe maatje is gestrest, bang en onzeker.

Weer een nieuwe omgeving, nieuwe geurtjes en nieuwe geluiden. Dat dit zijn nieuwe huis en familie is, beseft het hummeltje natuurlijk niet. Laat hem uit de auto meteen rondsnuffelen. Gewoon vertrouwd worden met de omgeving. Kennismaken met de nieuwe familie kan altijd nog. Misschien moet er een ferme plas worden gedaan. Gaat je hummel meteen op onderzoek uit? Mooi, laat lekker gaan.

Doet hij dat niet en staat wat verloren om zich heen te kijken? Biedt bescherming. Lekker op je arm, ga hem knuffelen en laat hem zich veilig voelen. Jij bent immers vanaf nu zijn veilige haven.

 

De nieuwe pup komt in huis

 

Oké, hij heeft lekker rondgesnuffeld. Hij heeft een plas gedaan. En dan wordt het tijd om ook naar binnen te gaan.

Hier geldt eigenlijk weer hetzelfde ritueel. Laat je hondje snuffelen. Misschien is het handig om eventuele andere honden even uit de kamer te bannen. Want voor je het weet wordt je pup onstuimig begroet, of zelfs ondersteboven gelopen.

Zorg weer voor rust. Bedenk dat je pup verward is. Dat hij niet weet wat hem overkomt. Praat tegen hem, ook al snapt hij er totaal geen snars van. De toon van je stem is belangrijk. Geef eventueel wat lekkers, als hij het aan wil nemen.

Kortom, zorg voor veiligheid en rust. Gun de nieuwkomer alle tijd. Wil niet te snel. Als het goed is, heb je nog jarenlang de tijd om samen leuke dingen te gaan doen.

 

Kennismaken met een eventuele andere hond in huis

 

Ook hier is de regel, dat je vooral de tijd moet nemen om een en ander in goede banen te leiden. Zie je dat je nieuwkomer zich wat op zijn gemak begint te voelen, laat dan voorzichtig je andere hond kennismaken. Blijf er bij. Kijk wat er gebeurt en grijp eventueel in als de kennismaking wat wild verloopt. Je andere hond weet immers ook niet wat er allemaal aan de hand is.

Voorkom dat je pup platgewalst wordt door een al te enthousiaste begroeting. Laat ze aan elkaar snuffelen. Geuren zijn immers voor een hond zo belangrijk. Laat de neuzen hun werk doen.

Laat je pup dan lekker bijkomen op zijn veilige plekje. In de meeste gevallen zal dat een bench zijn. Natuurlijk niet voor er weer een plasje gedaan is.

 

Hoe ging het bij ons

 

Nadat Andor overleed, bleef mijn andere hond alleen achter. Dat was voor haar enorm wennen, want dat had ze nog nooit meegemaakt. Ze kwam uit een nest van elf pups, dus een drukte van belang. En bij mij thuis liep nestor Andor rond, die haar wegwijs maakte in het leven. En dat was van het ene op het andere moment afgelopen en voorbij.

Twee weken na zijn overlijden had ik contact met een fokster die een goed plekje zocht voor een uitzetteefje. Eén en één is twee. Dus zou er een pup bij komen. Maar niet eerder dan de eerste dag van de zomervakantie dat jaar. Gelukkig was dat geen probleem.

 

En zo kwam Fanny als pup van 14 weken bij ons binnen. Niet meer de allerkleinste, maar toch nog een hummeltje vergeleken bij mijn andere hond van 10 maanden.

 

De introductie verliep glad en succesvol. Fanny stapte zelfverzekerd de drempel over. Ondertussen zat Janis in de bench, ongeduldig en ongedurig. Ze wilde dolgraag naar de nieuwkomer, maar zag zich genoodzaakt om te wachten. Gelukkig kwam de nieuwkomer meteen naar haar toe. Prachtig om te zien. Na elkaar uitgebreid besnuffeld te hebben door het gaas van de bench was het eerst tijd voor een enorme plas in de tuin.

 

De beide meiden hebben elkaar begroet in de tuin. Het was heerlijk weer, hartje zomer. In het begin was het even aftasten, maar omdat ook Janis nog erg jong was, ging het eigenlijk vanzelf. Ik had in de kamer twee benches staan. En na de hartelijke begroeting gingen ze beiden in hun bench. Even bijkomen van alle drukte.

 

Mijn katten hadden de smoor in. Nog zo’n druktemaker. Ik hoorde ze bijna protesteren. Die zijn een paar weken amper thuis geweest.

puppy kopen 

Ik had zes weken alle tijd om de meiden aan elkaar te laten wennen. Om alles in goede banen te leiden. Het waren zes heel intensieve weken. Maar bovenal heb ik genoten. Mijn Janis die weer opbloeide. De zelfverzekerde Fanny, die stapelgek was op haar nieuwe huisgenoot.

 

En hoe is het nu met het stel

 

Om kort te gaan, het gaat fantastisch. Twee boxermeiden, die niet zonder elkaar kunnen. Ze schelen 10 maanden in leeftijd. Dus had ik twee pubers in huis. Dat was een tropentijd.

Beiden hadden bananen in de oren, beiden waren op hetzelfde moment oervervelend. Beiden sloopten ze dingen, alleen hadden ze allebei een andere voorkeur. De een was gek op planten en meubels, de ander vrat boeken.

Maar ook die uitdaging gaat voorbij. En nu heb ik twee meiden die uitstekend op elkaar ingespeeld zijn. Die elkaar aanvullen qua gedrag. Die veel van elkaar pikken. Maar gaat er eentje een keer over de schreef, wordt er zacht doch beslist gecorrigeerd.

Ze hebben nog nooit gevochten, dat was niet nodig. Samen loops, samen schijndrachtig. Ze doen alles samen. En ik? Ik geniet…

 

Hoe heb jij je nieuwe pup in huis geïntroduceerd? Deel je ervaringen!

GEEN BLOG MEER VAN GONDA MISSEN? Klik hier om niets te missen en ontvang wekelijks een mail van me met de link naar de blog.


BEN JIJ AL GEABONNEERD OP ONZE LEUKE NIEUWSBLAF? Klik hier om je aan te melden  Je ziet dan als eerste de leukste acties, workshops, last minutes etc.

WIL JE NOG MEER BLOGS LEZEN? Klik dan hier

 

 

Gonda

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!