Boek samen met je hond(en) je droomvakantie!

Een hond is geen roedeldier; wat zeg je nou?

hond is roedeldier

Hoe kom je er bij?


Je moet een roedelleider zijn, honden kunnen goed met elkaar overweg (hebben zelfs gezelschap van andere honden nodig) omdat het roedeldieren zijn.
Er zijn zelfs complete trainingsmethodes compleet gebaseerd op roedelgedrag.
Honden leven volgens een strikte rangorde, ze stammen af van wolven die in roedels leven.
En dan zegt iemand dat het geen roedeldieren zijn. Hoe kom je er bij!

Wat maakt dat uit voor jou, als baas van een gewone huishond?


Als je er vanuit gaat dat een hond een roedeldier is, verwacht je bepaalde dingen van hem.
Dat hij jou als roedelleider moet zien, dat hij goed kan opschieten met andere honden, dat het voor hem normaal is om grote groepswandelingen te doen met tig andere honden, of je verwacht dat hij zonder problemen een nieuwe hond in het gezin accepteert. Of misschien wil je dat hij met wandelen achter je loopt, want jij bent de roedelleider en hij moet jou toch volgen. Of je laat hem bij voorbeeld niet op de bank liggen uit angst dat de structuur van jullie roedel wordt verstoord.

De wolf-hond relatie

hond geen roedeldier
Hoe vaak hoor je het wel niet; “je moet dit en dat doen met je hond, want ook in de natuur…als je kijkt naar een wolvenroedel…”
Het DNA van honden en wolven ligt inderdaad dichtbij elkaar. Heel lang werden er pogingen gedaan om hondengedrag te verklaren vanuit het gedrag van wolven.


Dat is eigenlijk heel gek, want als we mensengedrag willen studeren en verklaren, dan kijken we naar mensen en niet naar chimpansees of orang-oetangs (die ook veel overeenkomsten hebben met ons menselijke DNA). Daarbij werd er wolvengedrag bestudeerd in situaties, die juist onnatuurlijk gedrag voor een wolf stimuleerde; een klein gebied, gevangenschap of een willekeurig bij elkaar gezette groep. Er was dus geen eens sprake van een echte roedel.

Wat is een roedel?

Definitie van een roedel is:

Een om te overleven van elkaar afhankelijke familiegroep van 1 diersoort. Een roedel wordt gevormd in de natuur, door nakomelingen van ouderdieren die in de groep blijven, of door eenlingen die worden opgenomen in de groep.

2 of meerdere honden in een gezin, die afhankelijk zijn van de baasjes om te overleven, is dat dus niet. Er is vaak geen familieband, en het erbij horen is geen keuze. De mens zet de honden bij elkaar, en de mens is niet afhankelijk van de honden. En uiteraard hebben de mens en hond geen familieband.

Maar de honden in natuur dan?


Zouden honden in natuur dan geen roedels gaan vormen?
Wat is dan een natuurlijke omgeving voor een hond?
Voor een wolf is het bos en toendra. Voor de hond is een natuurlijke omgeving in de buurt van mensen.
Dat kan zijn een sloppenwijk in Zuid-Afrika, een straat in Griekenland, een rijtjeshuis in Utrecht, of een stal in Groningen.
Laten we dan gaan kijken naar de situaties waar mensen zich niet zo veel met de honden bemoeien; de zwerfhonden/ straathonden, geboren en getogen op straat.

Hoe gaat het op straat?

natuur van een hond
We nemen als voorbeeld een puppy die op straat wordt geboren.

De moeder heeft een vast territorium van een aantal straatjes met voedselvoorziening in de vorm van vuilnis en knaagdieren. De moeder scharrelt elke dag voedsel bij elkaar en zorgt voor de puppy’s onder een verlaten laadplatform. Er zijn een paar honden van wie het territorium overlapt met die van de moederhond, soms komt er een onbekende hond het territorium binnen sluipen. Met grommen en dreigen wordt de vreemdeling weg gejaagd.

De pups groeien op, 2 van het nest van 5 bereiken de leeftijd van 6 maanden. In het gebied van de moeder is niet genoeg voedsel voor alle 3 de honden, dus beide jonge dieren moeten verder op zoek naar voedsel. “Onze” puppy gaat dus met 6 maanden zijn eigen weg.


Hij vindt misschien een eigen territorium of hij gaat er een delen als er meer dan genoeg voedsel te vinden is. Dit zie je veel bij onder andere vuilstortplaatsen. Daar kunnen tientallen honden leven en scharrelen op een terrein.
De omgang met elkaar bij straat/zwerfhonden is vaak wel beperkt in paren en vechten om het recht te paren, elkaar negeren en met rust laten en het vermijden van conflicten. Soms ontstaan er wel koppels of kleine groepjes die meer met elkaar omgaan en veel bij elkaar blijven. Maar een hond kan zomaar uit zo’n groep stappen, of er kan een nieuw dier bij komen.
Omdat de natuurlijke omgeving van honden dus niet inhoudt dat ze grote prooidieren zoals herten en elanden neerhalen, is het jagen in groepsverband dus ook niet noodzakelijk.

Wat zijn dan wel roedeldieren?


Wolven vormen in de natuur wel vaak roedels; dit heeft te maken met het feit dat er vaak wordt gejaagd op grote dieren die je niet alleen kan vangen en doden.
Maar de ene wolf is de andere niet. Sommige soorten vormen alleen koppels, maar geen groepen.


Vaak wordt ook de Afrikaanse wilde hond aangedragen als voorbeeld van honden en roedels.
Dit slaat echter nergens op; ondanks zijn naam, is de Afrikaanse wilde hond geen familie van onze honden. De hond heet wetenschappelijk Canis familiaris, de wolf heeft officieel Canis Lupus, en de Afrikaanse wilde hond  is de Lycaon Pictus…
De Afrikaanse wilde hond vormt grote roedels, met strikte rangorde en een roedel wilde honden is een enorm effectieve “jachtmachine”.
Hetzelfde geldt voor de hyena; niet te vergelijken met honden maar wel een roedeldier met een zeer strenge rangorde waar vrouwtjes alles voor het zeggen hebben.

Wat is een hond dan wel?


Een hond is een gedomesticeerd dier, dat wil zeggen dat het geen wild dier is.
Een hond is een semi-sociaal dier. Dat wil zeggen, een hond kan prima zonder soortgenootjes, maar kan ook functioneren in groepsverband.  

Sommige honden zijn gefokt om goed in groepen te functioneren en samen te kunnen werken (meutehonden zoals bij voorbeeld bassets en beagles) en andere honden zijn juist gefokt om extreem goed te kunnen werken met een menselijke collega (herders en retrievers).

Sommige honden zijn gefokt om zelfstandig te functioneren, soms met een groep van een andere diersoort als hun sociale groep (bij voorbeeld berghonden/kuddebewakingshonden). Bij sommige rassen is het omgaan met andere honden totaal onbelangrijk.

hond soort wolf
Honden hebben geen strikte rangorde, en wie iets te zeggen heeft kan van situatie tot situatie variëren. Net als bij mensen. Honden zijn uiteraard wel heel erg goed in sociale communicatie. Honden die met mensen leven, leren vanaf dag 1 de mens te “lezen”, daarom hoor je ook zo vaak “de hond weet precies hoe jij je voelt” of “een hond kan ruiken wanneer je bang bent”. De hond kan vaak de kleinste veranderingen in onze gezichtsuitdrukking zien, de toename van spierspanning, veranderingen in ademhaling, noem maar op. Wij zijn voor een hond een open boek.

Kortom…


Als wij nou net zoveel tijd zouden steken in het lezen en begrijpen van onze honden, als onze honden gebruiken in het observeren en begrijpen van wat wij bedoelen, zouden we stukken minder problemen hebben met onze honden!
Wolven zijn prachtig, het zijn wilde dieren en het zijn roedeldieren.
Honden zijn prachtig, het zijn tamme dieren en geen roedeldieren.
Accepteer je hond dus als hond en verwacht niet dat hij iets anders is dan….een hond.

 

Minna

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!