Boek samen met je hond(en) je droomvakantie!

De honden van een hondentrainer zijn echt voorbeeldig

trainen met je hond 

Of niet?

Wat denken mensen vaak;

  • Honden van een trainer luisteren echt heel goed
  • Honden van een trainer trekken niet aan de lijn
  • Honden van een trainer hebben geen ongewenst gedrag
  • Een trainer kan zijn honden echt alles leren
  • Honden van een trainer zijn echt super sociaal met alle andere dieren en mensen

Ja ja….de werkelijkheid is toch even anders. Als ik nu kijk naar mijn honden (op dit moment zijn het er 5), dan…

  • Heb ik er twee die wel aan de riem trekken
  • Een die graaft overal gaten
  • Een die houdt absoluut niet van vreemde mensen en honden
  • Een die is een vakkundige sloper
  • Een is enorm reactief tegen auto’s en andere reuen

Ben ik nou een hele slechte hondentrainer, of hoe zit dat…?

Wat is het verschil tussen honden van een hondentrainer en “gewone mensen”?

Mijn honden zijn net als elke andere hond eerst puppy’s. Net als andere puppy’s, willen ze kauwen aan schoenen, kunnen ze hun plas niet lang ophouden, kennen ze nog niks.
Daarna komen ze in puberteit, net als andere honden. Dan hebben ze ook trossen bananen in hun oren, hormonen gieren door hun lijf en ik kan ze ook af en toe echt wel achter het belang plakken.


Dus nee, wij hondentrainers krijgen geen vrijstelling van puppy-en puber ellende.
Maar…wij zijn er misschien makkelijker mee, maken er niet zo’n toestand van. Wij begrijpen deze periodes beter en weten inmiddels dat het wel een keer over gaat.

Wat is het verschil tussen een trainer en “gewone mensen” dan?

Soms denken mensen dat hondentrainers echt een “gave” of “natuurlijk overwicht” hebben of zelfs “telepathische gaves” om met een hond te communiceren. Dat is dus gewoon onzin.


Trainen van honden is gewoon keihard werken. Je moet het leren, veel ervaring opdoen, nog meer leren, nog meer ervaring opdoen, weer bijscholen en je bent nooit klaar.
Bepaalde eigenschappen maken het trainen van honden wel makkelijker, namelijk geduld, doorzettingsvermogen, empathie en heleboel gevoel voor humor. Serieus!
Een goed gevoel voor timing en improviseren zijn ook nuttige skills binnen de hondentraining.

honden opvoeden

Zo’n hond wil ik ook!

Dat is wat ik heel vaak hoor als ik met mijn hond bezig ben en er kijken mensen naar.


Meestal is het met Musti, een van mijn mechelse herders. Laat ik even wat vertellen over Musti.
Zij is bij ons gekomen vanwege haar agressieproblemen, namelijk voerbaknijd, vreemde mensen aanvallen, andere honden aanvallen.
Ze is agressief naar kinderen, met visite kan zij er niet bij dus gaat zij lekker naar boven op de logeerkamer. Lekker spelen met vreemde honden is ook niet haalbaar.

Dus…wil je dan echt een hond waarmee je de hele tijd moet opletten? Nee. Dat willen meeste mensen niet!
Dat zij het super goed doet op wedstrijden en de meest geweldige dingen kan laten zien op demonstraties, is dus niet wat zij 24/7 doet.

Maar je hond trekt aan de lijn!

Ja, dat klopt. Wil dat dan zeggen dat ik niet weet hoe je wandelen zonder trekken moet aanleren? Nee. Ik heb het deze hond gewoon niet aangeleerd, omdat hij altijd los heeft gelopen.


Als eigenaar maak je keuzes met wat jij belangrijk vindt voor je hond om te leren. Voor mij was wandelen zonder trekken een niet zo’n belangrijk dingetje.
En wat je een hond niet leert, zit er ook niet in als we het hebben over oefeningen zoals wandelen zonder trekken, zitten op commando, hier komen als je roept.

Maar alles is toch aan te leren?

Ja, je kan een hond van alles aan leren. Maar je kan niet van een basset een windhond maken, of andersom. Je hoort zo vaak de zin “het is maar net hoe je ze opvoedt”, maar dat is dus niet helemaal waar. Door bepaalde opvoeding en training kan je wel gedrag sturen, maar het aangeboren karakter en de persoonlijkheid is wat het is. Dus, stel haalbare doelen!
Ja kan niet van een Ferrari een zuinige, ruime gezinsauto maken, en je kan niet met een bestelbus winnen op een racebaan.

Wat hoef je een hond niet aan te leren?

Een terriër hoef je niet te leren om te jagen, graven, blaffen of dingen vast te pakken. Dat doen ze heel erg makkelijk uit zichzelf. Een border collie gaat makkelijk uit zichzelf bewegende dingen drijven. Een herder kan makkelijk bijten wanneer die bedreigd wordt. Een labrador zal waarschijnlijk graag overal in water willen, ook in smerige slootjes. Een beagle gaat makkelijk alle sporen van reeën, konijnen, katten, andere honden etc achterna.  De eigenschappen waar wij mensen op hebben geselecteerd in de loop van honderden jaren, zitten er dus hoogstwaarschijnlijk in.

Keuzes maken

Een voordeel van een hondentrainer is wel dat wij wat beter nadenken over de keuze van een hond die we nemen. Als hondentrainer weet je waar het meestal “fout” gaat, namelijk bij een hond die niet past in de leefstijl van de eigenaren.
Ik vind trainen erg leuk, en dan vooral alle soorten van hondensport, van pakwerk tot dogdance en van speuren tot tricks. Voor mij is dus een sportieve, snelle, atletisch werkhondenras de beste keuze.
Zou ik het vooral belangrijk vinden dat de honden leuk om gaan met andere honden, of dat ze juist de rust zelve zijn bij drukke kinderen, ja dan zou ik een heel ander ras gaan kiezen.

hoe train je je hond

Wees eerlijk

Als je nou jezelf erop betrapt dat je vaak denkt “oh kon mijn hond maar…”, kijk dan eens waarom je hond dat dan niet kan?
Hoe vaak oefen je met hem datgene wat je graag zou willen dat hij doet? Weet jij hoe je hem dat gedrag aan moet leren? Kan hij dat wel lichamelijk?
Als je bij voorbeeld graag zou willen dat je hond jouw pantoffels naar je toe komt brengen, dan is de eerste vraag ; weet jij hoe je apporteren kan aanleren?
Tweede vraag; hoe vaak oefen je dat?
Je kan niet verwachten dat je hond zelf naar een cursus gaat, of youtube tutorials gaat kijken, en opeens braaf aan komt lopen met je pantoffels in aanslag.

Geen tijd

Wij hondentrainers hebben ook maar 24 uur in een dag. Maar binnen die tijd is het trainen van een hond iets wat prioriteit heeft.


Op dit moment werk ik voor Stichting Dutch Cell Dogs, ik geef les bij een hondenschool, ik studeer Italiaans, zit 1 avond per week op boetseercursus, ga naar de sportschool 2 x per week, en schrijf aan 2 online-hondenopleidingen.
Daarnaast uiteraard bloggen, workshops geven, individuele begeleiding, huishouden, slapen, boodschappen, fysio, en alle andere dagelijkse “moetens”.


En toch trainen wij wel met de honden. Er is altijd tijd voor. Sta ’s ochtends 10 minuten eerder op en train 10 minuten met je hond. Ga ‘s middags na je werk 10 minuten trainen. Als je ’s avonds tv kijkt, train dan tijdens de reclameblokken. Ga 10 minuten later naar bed.
Betrek je hond in iets wat je toch al doet, leer hem bij voorbeeld helpen met de wasmachine vullen en leegmaken. Oefen af en blijf tijdens ramen wassen.
Wees creatief, niet in smoesjes verzinnen, maar in actie ondernemen.

Ben je als hondentrainer echt bezig om “De Baas” te zijn?

Nou…het ligt er aan wat je er mee bedoelt.
Ben je als hondentrainer bezig om een zo goed mogelijke leidinggevende te zijn; ja.
Ben je bezig om je honden te dwingen om naar je te luisteren…nee.
Ben je bezig om je honden te leren om te doen wat jij graag wil, ja.
Ben je in je eigen ogen een roedelleider, “pack leader”, hoogste in rangorde…echt niet!


Meer over “de Baas” zijn kan je lezen in het GRATIS ebook “Superbaas”

Hoe word jij de beste vriend van je hond? 

Ja, ik wil het ebook SUPERBAAS

 

 

Minna

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!