Angstige honden, wat doe je wel en wat doe je niet?

Mijn eigen ervaring met angst

We komen het vaak tegen. Op straat, in huis, in de stad of in het bos. Opeens wordt je hond bang voor iets. Wat het ook is. Een onverwacht hard geluid, een onverwachte ontmoeting.

 

Ik ben het jaren geleden al eens tegen gekomen. Ik ben bang voor paarden. Niet een beetje, maar serieus bang. Ik vind paarden geweldig, maar met een hek er voor. Een van mijn vriendinnen had een paard. En ik mocht mee de wei in. Hoera, wat geweldig. Ik deed het voor mijn vriendin en omdat het paard in kwestie ver weg in de wei stond. Vooruit dan maar.

 

Eenmaal in de wei aangekomen floot mijn vriendin en het paard in kwestie kwam hard galopperend aanlopen. Met een noodgang. Ik verstijfde en ik wilde alleen nog maar controle over mijn basisgevoelens. Niet weglopen, niet in paniek raken en vooral de ogen dicht doen.

wat-doen-met-een-bange-hond 

Toen ik mijn ogen weer open deed zag ik de neusgaten van het paard in kwestie ongeveer op ooghoogte. Ik zag een berg paard en ik verstijfde ter plekke. Mijn broek werd warm en nat, helaas beste lezers, jullie hebben recht op het eerlijke verhaal. Ik wist niet meer wat ik moest doen, was in paniek en besloot om stijf en stil te gaan staan. De vluchtreflex was compleet uitgeschakeld.

 

Mijn vriendin was blij. Even weer contact met haar lieveling. Ik was compleet de weg kwijt. Ze vergat in haar emotie dat ze nog iemand bij zich had. Die compleet in paniek was, hoewel ze het niet liet zien. “Wat een leuk beest hè?” zei ze. Ik kon alleen nog knikken en hopen dat ze mijn natte plekken niet kon zien.

 

Honden en emoties

 

Wat ik zojuist beschreef is een onvrijwillige emotionele reactie. Ik kan er niks aan doen, ik ben bang voor paarden. Wat er ook gebeurt, als ik een paard zie zonder hek, verstijf ik en ben ik mezelf niet meer. Dat gebeurt bij honden ook. Honden hebben ook een emotioneel leven. Ze voelen emoties als bang zijn, blij zijn, opgewonden zijn. Ze reageren daar ook onbewust op, net als wij mensen.

 

Ik voelde me op zijn zachtst gezegd alleen en in de steek gelaten door mijn vriendin. Ze had totaal geen oog voor wat ik op dat moment voelde en doormaakte.

 

Ik ben groot geworden met de mening dat je de angst van honden niet serieus moet nemen. Je moet met ze spelen, je moet vooral niet belonen, want dat maakt dat de angst alleen maar erger wordt. Zo zijn hele generaties hondenbezitters opgegroeid. Wees eerlijk, was jij ook niet deze hondenbezitter?

 

Hondengedrag wordt bepaald door emoties

 

Het gedrag van honden wordt net als bij ons mensen voor het grootste gedeelte bepaald door emoties. Wat doe jij als je kind schrikt en in huilen uitbarst? Juist, als het goed is, neem je je kind bij je en troost je je kind. Waarom? Omdat je wilt laten weten, dat het veilig bij jou is. Omdat je wilt laten weten, dat jij er altijd voor je kind zult zijn. Wat er ook gebeurt.

 

Mensen en dieren leren voor het grootste gedeelte door conditionering. Of te wel, je koppelt een beloning aan het gewenste gedrag. Dit zijn bewuste leerprocessen. Kind en dier weten: als ik dit gedrag laat zien, krijg ik een beloning of juist niet.

Laat om het even of ze er aan toe willen geven, ja of nee. Soms willen zowel mens als dier lekker stout zijn…

 

Onvrijwillige emoties

 

Maar soms neemt je instinct het gewoon over. Zowel bij mens als dier. Zoals ik echt en onvoorwaardelijk bang ben voor paarden, kan je hond echt en onvoorwaardelijk bang zijn voor bepaalde zaken.

 

En zoals ik me terecht in de steek en alleen gelaten voelde door mijn vriendin, kunnen dezelfde emotionele reacties bij je huisdieren voorkomen.  Je kunt er niks aan doen, je bent bang. En als dan degene bij wie jij je veilig voelt niet thuis geeftwat doet dat met je gevoelsleven?

bange-hond 

Ditzelfde maakt je huisdier mee. Wat maakt dat jij je meer op je gemak gaat voelen? Een bemoedigend woord, een knuffel of even de aandacht ergens anders op.

Waarom zou dit voor huisdieren anders zijn?

 

Het kan niet erger worden, alleen maar beter

 

Besef, dat op het moment zelf je huisdier compleet in paniek is. Plaats jezelf in dezelfde situatie. Dan ben je niet geholpen met negeren. De situatie is al dermate erg, het kan niet erger. Dus kan je alleen maar gesteund en geholpen worden.

 

Geef dus gerust aandacht. Laat je vriend niet in de steek en alleen met zijn eigen emoties. Geef iets lekkers als beloning, waarom niet. Ga lekker spelen als afleiding, of loop weg van datgene wat je hond zo bang maakt.

 

Je bouwt zo een nog betere band op. Je vriendje weet…ik kan op mijn baasje bouwen. Mijn baasje is er voor mij, wat er ook gebeurt. En vertrouwen in een relatie is zo vreselijk belangrijk.

hond-beschermen-bij-angst 

Negeer niet langer de angst van je huisdier. Erken dat die emoties er zijn. En probeer, samen met je vriendje, er een weg in te vinden. Dat is zoveel beter dan alles gewoon weglachen en vinden dat je maar gewoon flink moet zijn.

 

Heb ik je ogen geopend? Of wist je dit al? Hoe ga je om met de emoties van je huisdier? Ik ben heel benieuwd!!

 

GEEN BLOG MEER VAN GONDA MISSENKlik hier om niets te missen en ontvang wekelijks een mail van me met de link naar de blog.


BEN JIJ AL GEABONNEERD OP ONZE LEUKE NIEUWSBLAF? Klik hier om je aan te melden  Je ziet dan als eerste de leukste acties, workshops, last minutes etc.

WIL JE NOG MEER BLOGS LEZEN? Klik dan hier

 

 

 

 

 

Gonda

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!