Boek samen met je hond(en) je droomvakantie!

Akka de SUPER Speurhond

Het was op de avond van het WK waarin Nederland zijn voetbalwedstrijd speelde tegen Kameroen. Wij besloten onze Zoekhond Akka voor het eerst in te zetten bij de zoekactie naar een vermiste Engelse bulldog.

In de middag ging ik langs bij mijn vriendin, ze was helemaal verhit en met enorme spanning vertelde ze mij dat haar hond Tessa onder het hek van de tuin was doorgekropen en vermist geraakt. Ze had overal al gezocht, maar niet gevonden. Voor mij was dat de eerste keer trouwens dat ik met een vermiste hond te maken kreeg.

Het eerste wat we deden was haar aanmelden bij Amivedi een landelijke organisatie die zich sinds 1933 inzet voor vermiste en gevonden huisdieren. Daarna ben ik achter haar computer gedoken om flyers te maken en uit te printen. In de auto gesprongen en zo alle flyers overal opgehangen.Tessa de Engelse vermiste Bulldog

Opeens bedacht ik me, die Zoekhond van m'n zus, zou die niet wat kunnen betekenen hierin? Ze is weliswaar gespecialiseerd in vermiste personen en kleine-en grote voorwerpen, maar niet geschoten is altijd mis natuurlijk. Ik dacht waarom niet proberen en zo gezegd zo gedaan. Mijn zus Yvonne gebeld en het verhaal uitgelegd, ze wilde het gelukkig wel proberen met haar hond.

Nou daar gingen we op weg, Akka had van te voren aan een stuk stof geroken waar de geur van Tessa aan zat. Akka dook gelijk de tuin in, naast het huis van mijn vriendin, die op een hoek lag. En gaf aan dat Tessa daar moest zijn. Helaas vonden we haar niet, nadat we de tuin hadden doorzocht.

We liepen daarna over een lange polderweg en we kwamen allemaal mensen tegen die vroegen wat wij aan het doen waren. Uiteraard uitgelegd en zo ontzettend fijn, de mensen keerde hun fietsen om en gingen gelijk meehelpen. Zo werd onze zoekgroep al aardig uitgebreid en werd het behoorlijk druk op die weg.

Even later stopte Akka bij een sloot, dat kon betekenen dat Tessa in het water zou liggen en zijn verdronken, maar het kon ook zo zijn dat ze daar alleen gedronken heeft, omdat ze dorst had. Mijn vriendin zag het niet meer zitten en begon te huilen. Haar zoon met zijn vriendjes sprongen gelijk in de sloot en begonnen in een lijn de sloot te onderzoeken, ze konden gelukkig lopen daar, de sloot was namelijk niet diep.

Zo gek als dat wij Nederlanders zijn op voetbal, iedereen zat natuurlijk naar die wedstrijd te kijken,  zo ontzettend lief was het dat men vanuit de huiskamers ons zag zoeken in de sloot en men begon spontaan uit hun huizen te komen en mee te helpen. Het was opeens een grote oranje menigte, die door de straten gingen, want ze hadden  zich allemaal uitgedost voor de wedstrijd.

Tessa werd niet gevonden en we besloten terug te gaan naar het huis van mijn vriendin.
Op de terugweg, dook Akka weer diezelfde tuin in. Mijn zus zei nog tegen haar hond, ophouden daar is ze niet. Ze corrigeerde de Zoekhond, iets wat natuurlijk never nooit mag. We wisten het zeker ze zat daar niet.

Eenmaal thuis bij mijn vriendin, gingen we in haar tuin nog wat drinken, we waren enorm teleurgesteld. Opeens……hoorde we een klein blafje. Mijn vriendin zegt: dat is Tessa, waarop we gelijk naar die tuin gingen waar Akka eerder aangaf dat ze daar moest zitten.

Wij weer kijken, maar we zagen niets, totdat in de struiken we iets wits zagen.
We duwde de struik opzij en onder die dichte struik zat een waterput met een luik. Tessa was door het luik gezakt en in die put terecht gekomen. Onze Akka had dus toch gelijk!!!!!

Hadden we maar geluisterd, we twijfelen nu nooit meer aan haar, dat snappen jullie zeker wel.
Onze Ed die er ook bij was, had zijn broekriem afgedaan en om haar middel heen gegooid en haar zo opgetakeld. Wat een geluk dat de waterput op dat moment droog stond, anders had ze het nooit overleefd. Eind goed, al goed gelukkig.

Het was Akka haar eerste zoekactie, die ze gelijk goed volbracht.
Eenmaal thuis gekomen, ging ik samen brainstormen met mijn zus, zouden we hier niet wat meer mee kunnen doen? En zo is onze organisatie Akka’s Hulp for Missing Dogs ontstaan, we hebben Akka verder getraind daarin en hebben inmiddels veel ervaring. Dankzij Akka en Tessa, en inmiddels hebben wij een  professioneel Team van zeven personen, hebben we een aantal vermiste honden weer thuis gebracht.

We merken dat als we mensen spreken, ze er vaak niet bij stil staan dat er zoveel honden worden vermist. In een maand tijd telde wij alleen al in Nederland 356 vermiste honden. Wist je dat er elke dag vermiste honden bijkomen?

Wilma Klinkhamer

(gastblogger van Van Maanen Vakantiehuizen)

 

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!