Wat kosten mijn honden eigenlijk?

 

Ik houd aan het eind van mijn salaris een stuk maand over 

Heb jij dat probleem ook? Aan het einde van je salaris ineens een stuk maand overhouden? Ik heb dat probleem regelmatig. Aangezien ik alleen woon met mijn twee honden en katten zou dat niet voor moeten komen. Ik werk in het onderwijs, heb een fulltime baan en een best aardig salaris. Mijn zoon woont parttime bij mij en werkt ook. Hij brengt zijn eigen salaris in. Daar heb ik dus geen extra kosten aan. Behalve dan de kost en inwoning. En dat valt allemaal reuze mee.                   wat kost het houden van een hond?

Een poosje geleden werd ik weer geconfronteerd met een lege bankrekening. Hoe is dit toch mogelijk, waar gaat het geld toch heen? Ik leef niet riant, ik hoef geen dure spullen. Ik schaf niet iedere maand voor kapitalen aan nieuwe kleding aan. Mijn auto is een oud bakkie, maar vertoont geen mankementen. Dus ook daar kan het niet aan liggen. Tijd voor onderzoek dus.

Na even nadenken denk ik de oorzaak gevonden te hebben. Dat ik daar niet eerder op gekomen ben. Mijn twee honden!

 

Mijn honden zijn de hoofdoorzaak

Nu zal je denken: “Hoezo je honden? Je weet toch wat een hond ongeveer kost?” Ja, dat klopt. Maar als je op internet zoekt, vind je alleen gemiddelde bedragen. Individueel zijn er aardig wat verschillen. Het ligt er maar net aan wat voor hond je hebt en wat je er allemaal mee doet. En daar ligt volgens mij de belangrijkste oorzaak.

 

Allereerst de honden-uitlaatservice

Allereerst natuurlijk de honden-uitlaatservice. Een prachtige uitvinding, waar ik dankbaar gebruik van maak. Want ik werk drie hele dagen en twee halve dagen per week. Dus worden mijn dames drie keer per week uitgelaten. Kosten: 15 euro per keer. Ze gaan dan een uur mee en hebben heel veel plezier. En ik kan gewoon aan het werk.

 

Vervolgens de zwemlessen van mijn hond

Dan ga ik met één van mijn honden iedere week zwemmen in het hondenzwembad. Kosten: 20 euro per keer. Het is iedere keer weer zo leuk om haar te zien genieten. En dan mag het ook wat kosten. Ze heeft plezier, het is goed voor haar.

Na het zwemmen zetten we koers richting de boxerkringgroep. Daar wacht een avondje gehoorzaamheid. Voor beide honden. Fanny mag eerst even uitrusten van het zwemmen. Mijn andere hond weet wat er van haar verwacht wordt. En dat is leuk. Het lidmaatschap van deze boxerkringgroep is niet zo duur en betaal ik jaarlijks. De honden vinden het leuk, maar het is voor mij ook een avond gezelligheid. Samen lekker met je honden bezig zijn.

 

Op zaterdagmiddag is er behendigheid

Op zaterdagmiddag wacht een les behendigheid. In een kleine groep met verschillende honden lekker trainen. Door de tunnel, op de wip, over de schutting en ga zo maar door. Een uurtje samen plezier hebben. Is ook weer 8 euro per keer.

 

En natuurlijk moet er gegeten worden

Natuurlijk moet er gegeten worden. Ik voer vers vlees afgewisseld met brok. In de ochtend krijgen ze brok en een klein beetje yoghurt, in de avond volgt dan de vleesmaaltijd. Een keer in de paar weken haal ik een voorraad bij de fokker. Verpakt in porties van een kilo, 25 kilo tegelijk. Ik heb speciaal voor dit voer een diepvries aangeschaft. De brokken zijn ook niet echt goedkoop, toch al snel 60 euro voor 12 kilo.

Buiten het eten krijgen ze natuurlijk ook wel eens een snackje. En tijdens de trainingen beloon ik ze ook met lekkers. Dat zijn de kosten allemaal niet, maar je moet het wel meenemen.

 

Gelukkig zijn de dierenartskosten beperkt

Gelukkig kom ik zelden tot nooit bij de dierenarts. Af en toe is het noodzakelijk in verband met titeren en/of enten. Titeren is het aantal afweercellen in het bloed bepalen. Zo kan je op maat enten en ent je nooit overbodig. Maar zijn wel weer extra kosten.

De laatste keer dat ik bij de dierenarts ben geweest, had een van mijn honden een hotspot. Totale kosten ook snel boven de honderd euro. Tel uit je winst. Nogmaals, gelukkig komt dit heel zelden voor.

En als je dan alles bij elkaar optelt, kom je op een aardig sommetje. Mijn honden kosten mij gemiddeld ongeveer 350 euro per maand. En dan reken ik nog niet eens de benzinekosten. Want er moeten nogal wat kilometers afgelegd worden.

 

En dan binnenkort ook nog waterwerk met mijn hond

Binnenkort begin ik met waterwerken in Duitsland. Ruim 90 kilometer enkele reis. Ik wil niet eens weten wat dit weer gaat kosten. Het plezier dat ik met mijn honden heb staat voorop. Mijn honden zijn overdag vaak alleen. En daarom doe ik in mijn vrije tijd veel met ze. Gewoon omdat het kan.

Soms, heel soms, vallen alle rekeningen tegelijk op de mat. Is de kaart van het uitlaten vol. Net op dat moment heb je ook je laatste zwemles van die periode. Uitgerekend dan moet er ook weer vlees gehaald worden. En ja, dan is het inderdaad zo dat ik een stuk maand overhoud aan het eind van mijn salaris. Maar ik kan het betalen, het is leuk. En zolang dat zo is, gaan we gewoon zo door!

 

Herken je jezelf in het bovenstaande? Of juist niet? Deel je verhaal, ik ben heel benieuwd!

GEEN BLOG MEER VAN GONDA MISSEN? Klik hier om niets te missen en ontvang wekelijks een mail van me met de link naar de blog.


BEN JIJ AL GEABONNEERD OP ONZE LEUKE NIEUWSBLAF? Klik hier om je aan te melden  Je ziet dan als eerste de leukste acties, workshops, last minutes etc.

WIL JE NOG MEER BLOGS LEZEN? Klik dan hier

 

 

Gonda

Gonda

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!