Uitlaten in het bos

Losloopgebied

Ik woon naast het bos. Even de straat oversteken en ik loop heerlijk in een losloopgebied met mijn honden. Echt een ideale situatie. Iedere dag zijn we wel in het bos te vinden. van maanen vakantiehuizen hond

Mijn honden vinden het heerlijk, lekker door de struiken lopen, luchtjes opsnuiven en met een beetje geluk andere honden ontmoeten. Het liefst dan wel honden waar ze goed mee op kunnen schieten natuurlijk, want mijn lieftallige dames hebben zo hun voorkeuren.

 

Aangelijnd door het bos

Met mijn oudste hond loop ik altijd aangelijnd door het bos. Gewapend met een 10-meter lijn ga ik iedere dag met haar aan de wandel. Ze heeft namelijk sterk de neiging om weg te lopen als we wandelen. Dat is natuurlijk niet handig, zeker niet als ze honden tegenkomt die ze niet zo graag mag.

Maar ook mensen reageren soms wat paniekerig als ze haar zien.

Daar is helemaal geen reden voor, maar dat weten zij natuurlijk niet. Een grote, donkere hond, op het eerste gezicht niet vergezeld door een baasje.

En het is en blijft bij haar altijd zaak om op te letten. Want de vraag is niet, of ze wegloopt, maar wanneer. Haar oren hangen dan alleen als versiering aan haar hoofd, want werken doen ze dan niet…

 

Gulden middenweg

Dus dan maar zo. Het is een gulden middenweg. Ze heeft ruimschoots de ruimte om te snuffelen en in de struiken te scharrelen. Het is alleen voor mij soms wat vervelend, omdat die lange lijn altijd in de weg ligt. Het is natuurlijk zaak om daar niet op te gaan staan of in verstrikt te raken.

 

Hond laat bal uit

Mijn andere hond mag wel los in het bos. Die heeft dan weer een andere tic. Ze neemt altijd een balletje mee het bos in. Het is een mooi gezicht. Het vrouwtje laat de hond uit, en de hond laat het balletje uit. Af en toe wordt het balletje even op de grond gelegd om even uitgebreid te gaan snuffelen. Na gedane zaken wordt het geval weer keurig meegenomen om weer samen verder op te lopen.

Als er een andere hond nadert, pak ik altijd wel het speeltje even van haar weg, want we willen natuurlijk geen ongelukken. Dikke pret wanneer de tocht door het bos verder gaat, want dan gooi ik de bal ver weg en kan ze er als een pijl uit een boog achteraan.

Balletje gooien vindt ze sowieso super. Ik doe het niet te vaak als we in het bos zijn, want hoe leuk het ook is, goed voor de gewrichten is het bepaald niet. Alles met mate dus.

 

De allerbeste vriend van mijn hond

Sinds korte tijd komen we met regelmaat een man tegen op onze wandelingen. Hij loopt alleen zonder hond in het bos. Fanny vindt hem helemaal geweldig en heeft hem uitgekozen als haar beste vriend. Iedere keer als ze hem ziet, moet ze er even naar toe.

 

Leuk, we doen samen een spelletje!

Op een keer legde ze haar balletje voor zijn voeten en ging op haar billen zitten wachten. Met haar koppie wat scheef omhoog nodigde ze hem als het ware uit om een spelletje te gaan doen. En wie kan dat nu weigeren? Hij in ieder geval niet. De bal werd opgepakt en weggegooid. Nou, dat was nog eens een leuk spelletje!

In rap tempo werd de bal opgehaald en weer voor de voeten neergelegd. Na twee keer gooien vond ik het wel welletjes en we liepen door. Ik had de bal in mijn hand en alle aandacht van mijn hondje. Dat ging prima. Toen meneer uit zicht was, gooide ik de bal weg.

Fanny ging als een speer er achteraan, ze pakte de bal en liep naar mij toe. Helaas stopte ze niet bij mij maar ging terug naar hem, die ze zo leuk vond. Ik bestond helemaal niet meer!

Met een hoofd als een donderwolk ben ik achter de kleine deugniet aangegaan en zonder pardon ging ze aan de riem. Dan maar niet los.

 

Gaan we samen spelen?

Maar nu heb ik een probleem…iedere keer als ze nu mensen ziet, legt ze haar balletje voor hun voeten. En daar is niet iedereen van gediend zullen we maar zeggen. Ze springt niet, ze wacht gewoon geduldig tot de mensen begrijpen wat haar bedoeling is.

 

Mijn hond kan mensen goed opvoeden

En bijna iedereen doet ook nog eens wat ze vraagt. Het is heel bijzonder, maar mijn hond kan mensen heel goed opvoeden… Ik ben er intussen wel klaar mee.

 

De bal is verbannen

Nog even en ik heb nog een hond die er van door gaat in het bos. Dus heb ik het balletje in de ban gedaan. Geen uitlaatbeurten meer met bal. Jammer dan.

Fanny moest er even aan wennen. Maar nu loopt ze ook zonder bal heerlijk door het bos. Voorbijgangers worden alleen nog even vriendelijk aangekeken en voor mij is de rust weergekeerd.

 

Heb jij ook speeltjes of snoepjes mee als je met je viervoeter gaat lopen?

GEEN BLOG MEER VAN GONDA MISSEN? Klik hier om niets te missen en ontvang wekelijks een mail van me met de link naar de blog.


BEN JIJ AL GEABONNEERD OP ONZE LEUKE NIEUWSBLAF? Klik hier om je aan te melden  Je ziet dan als eerste de leukste acties, workshops, last minutes etc.

WIL JE NOG MEER BLOGS LEZEN? Klik dan hier

 

 

Gonda

Gonda

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!