Kleren maken, soms, de man.

 

Ik zit op een bankje in het bos. Het is prachtig weer, na een periode van regen. We kunnen dus even flink naar buiten, de honden en ik. Het zonnetje laat zich van de goede kant zien. De honden hebben het ontzettend naar hun zin, die rennen en vliegen dat het een aard heeft.

Het bankje staat aan een meertje, waar mijn honden graag vertoeven. In de modder, in het water, racen door het bos. Kortom, een grote smeerpartij. Langzaam maar zeker zie ik mijn toch al donkere honden nog zwarter worden. En ik geniet.

Vanuit het bos komt een wandelaar. En even later heb ik gezelschap op mijn bankje. We kennen elkaar niet, maar dat hoeft geen beletsel te zijn voor een gesprek. Hij kijkt naar mijn boszwijnen, maar die zien hem niet. Te druk met spelen. Gelukkig maar, aangezien mijn bankpartner eruit ziet om door een ringetje te halen. Niet echt gekleed op het bos.

Mijn blik dwaalt naar mijn eigen kloffie. Verschoten spijkerbroek, niet echt schoon meer. Een jas die talloze sporen vertoont van het houden van honden. Niet helemaal nieuw meer, getuige de scheuren in de stof. Maar ja, hij zit zo lekker. Bergschoenen, onder de modder.hond in modder            

Hij vertelt me dat hij er ook over denkt om een hond te nemen. Met een schuin oog bekijk ik hem wat beter. Geen vlekje te bekennen. Een messcherpe vouw in de brandschone broek. Mooie schoenen. En ineens zie ik in hem geen hondenbezitter, puur intuïtief. Dat kan je zo hebben.

Wat je moet hebben als je een hond aanschaft, wil hij weten. Een klein duiveltje wordt wakker in mij. Ik kan er niks aan doen, het gaat vanzelf.

En ik steek van wal. Allereerst een feilloos werkende stofzuiger. Neem afscheid van een smetteloos schoon huis. Met een hond haal je ook een heleboel haren in huis, die  ook allemaal uitvallen. Een hond heeft vier poten, die ook heel veel zand en andere zaken meenemen in huis. Ten tweede is het hebben van een betrouwbare wasmachine echt een must.

Op dat moment ontdekt JJ (Janis Joplin, maar dat is zo lang) mijn gezelschap op de bank. Vers uit een prachtige modderpoel komt ze eens kennis maken met deze toekomstige hondenbezitter. Ik doe een schietgebedje als ze aan komt denderen. Gelukkig wordt de meeste modder afgeschud alvorens ze ons bereikt.

Ik probeer de viespeuk nog af te remmen door haar bij de halsband te grijpen. Te laat besef ik dat betreffende halsband naast mij op het bankje ligt. Het waarom van een wasmachine wordt op dat moment pijnlijk duidelijk. De eens zo schone broek is niet schoon meer. Ik grijp mijn hond bij het nekvel en geef het commando zit. Gelukkig, ze gaat netjes zitten. Met een tong van een halve meter kijkt ze me vrolijk aan.

Alsof ze zeggen wil: “Heb ik dat niet netjes gedaan, vrouwtje?”

Naast mij hoor ik wat pruttelende geluiden als blijkt dat een in de haast opgeviste zakdoek bij lange na niet voldoende is om de vlekken te verwijderen. En dan, in een flits, zie ik mijn Andor staan. Naast de benen van de inmiddels niet meer zo enthousiaste meneer, die inmiddels is gaan staan.

Ik kijk van de een naar de ander en weer terug. Als ik mijn ogen weer op Andor heb kan ik mijn ogen niet geloven. “Nee, niet doen!!” Maar het is al te laat. Naast het linkerbeen vormt zich een klein plasje. Langzaam gaat zijn poot weer naar beneden en waardig loopt hij weg. En ik kan er niks aan doen. Langzaam maar zeker borrelt er een klein lachje op vanuit mijn binnenste. Het is ook zo’n gekke toestand.

Ik probeer mijn gezicht in de plooi te houden en de situatie nog wat te redden. Maar daar is inmiddels geen redden meer aan. Woest beent hij weg. En ik kan het hem ook niet kwalijk nemen. Ik geloof niet dat hij nog een hond wil. Andor heeft het verlangen voorgoed geblust ben ik bang.

Wanneer ik met mijn twee viespeuken terug loop naar huis, bedenk ik dat er nog één ding heel belangrijk is als je een hond wilt. Het hebben van een flinke portie gevoel voor humor! Herken je dit tafereel?  Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

 

GEEN BLOG MEER VAN GONDA MISSEN? Klik hier om niets te missen en ontvang wekelijks een mail van me met de link naar de blog.


BEN JIJ AL GEABONNEERD OP ONZE LEUKE NIEUWSBLAF? Klik hier om je aan te melden  Je ziet dan als eerste de leukste acties, workshops, last minutes etc.

WIL JE NOG MEER BLOGS LEZEN? Klik dan hier

 

 

Gonda

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!