Je hond mee in het vliegtuig

met je hond in het vliegtuig 

Ik geef het toe, ik keek heel gek op toen ik op het vliegveld in Washington zag dat er veel honden meegenomen worden in het vliegtuig. Ik was daar op vakantie en op de weg terug waren er voor en achter mij in de rij een aantal mensen die hun hond meenamen. Dat vereiste natuurlijk extra onderzoek.

Wij zijn in Nederland niet zo gewend om onze honden mee te nemen als we met het vliegtuig op vakantie gaan. Toch is dat in Amerika veel meer het geval. Waar moet je dan als hondenbezitter rekening mee houden? Dat is wat ik graag wilde weten.

In Amerika is het dus de gewoonste zaak van de wereld.  En dat moet ook bijna wel in zo’n groot land. Ze hebben er zelfs een speciale vliegmaatschappij voor opgericht: Animal Airways. Hier in Nederland zal er ook best animo voor zijn, maar is het fenomeen vliegende honden nogal onbekend. 

 

Waar moet je zoal rekening mee houden als je met je hond in het vliegtuig stapt

Het is natuurlijk niet zomaar iets, een reis per vliegtuig met je hond. Daar moet je van te voren heel goed over nadenken. Toch zijn er best voordelen. Een reis per vliegtuig is vaak korter dan een autoreis. Maar is iedere hond geschikt om te vliegen? Het antwoord is even kort als ontnuchterend: nee.

 

Is je hond vliegfit?

Dit is het allerbelangrijkste. Als je hond om wat voor reden dan ook niet fit is, vlieg dan niet. Overleg altijd met een dierenarts. Over het algemeen zijn gezonde, volwassen honden goed in staat om met het vliegtuig te reizen. Natuurlijk neem je geen zieke, zwangere, zenuwachtige of oude honden mee. Ook met puppy’s is het goed uitkijken. Kortneuzige rassen zoals de mopshonden, bulldoggen, boxers, pekineesjes ed. kunnen op grote hoogte last krijgen van ademhalingsmoeilijkheden door de ijle lucht. Dit soort honden vliegt dus liever niet. Ook erg zenuwachtige of bange honden neem je liever niet mee in een vliegtuig. Bij twijfel raadpleeg dan je dierenarts.

 

Moet ik dan een kalmerend middel geven

Normaal gesproken moet je dat niet doen. Een kalmerend middel heeft een bloeddrukdaling en daling van lichaamstemperatuur tot gevolg. En dat is niet zonder risico. Bovendien kan een duffe hond niet adequaat reageren in vreemde situaties. Dat kan maar zo extra stress opleveren. Hij heeft moeite zijn evenwicht te bewaren als de bench wordt verplaatst en kan zich niet goed schrap zetten. Om maar een voorbeeld te noemen.  Kortom, niet doen dus.

 

Voor welke vlucht kies je

Uit ervaring kan ik spreken: hoe korter de vlucht hoe beter. Afhankelijk van waar je naar toe gaat heb je een aantal opties. Wil je niet zo ver weg, kies dan voor een directe vlucht. Zeker als je hond te groot is om samen met je in de cabine te reizen. En dat is al snel, alleen een hond ter grootte van een chihuahua mag in een tas met je mee in een vliegtuig. Kies een vroege of juist late vlucht, die zijn minder druk.  Reken er wel op dat je meer tijd kwijt bent  bij het inchecken en ophalen van je huisdier op de plaats van bestemming.

 

Bench

Gedurende de vlucht zit je hond in een bench. En het is heel prettig voor je hond als hij zich daar al in thuis voelt. Huiswerk dus. Laat je hond ver voor je reis al wennen aan de bench. En het feit dat hij een poosje in een afgesloten ruimte zit.

 

Met welke maatschappij vlieg je

Het transport van dieren is internationaal geregeld door de International Air Transport Association, de Live Animals Regulations en de Animal Welfare act. Deze voorschriften regelen de situatie in het bagageruim en de wijze van in- en uitladen van je hond bij vertrek en aankomst.

 

Er zijn drie manieren om je hond mee te nemen

 

  • In de cabine

 Je hond moet in een reistas passen. Uiteraard is dat maar voor een beperkt aantal rassen geschikt. Ik zie geen boxer in een reistas.

  • In het bagageruim

 Je vliegt in hetzelfde vliegtuig als je hond. Je hond zit in het bagageruim en jij zit in de cabine. Je hond wordt vervoerd in een bench die aan bepaalde regels moet voldoen.

 

  • Als cargo (vracht)

 Je hebt geen garantie dat je in hetzelfde vliegtuig als je hond reist. Ik moet zeggen, dit zou voor mij geen optie zijn. Toch kiezen mensen er wel voor omdat het veel goedkoper kan uitpakken.

 

Wat kost dat nu eigenlijk

De tarieven voor een hond verschillen per maatschappij. Heb je een hond die meekan in de cabine betaal je voor extra bagage. Als je hond meegaat als vracht betaal je doorgaans dat tarief. Sommige maatschappijen hebben een vast tarief, ongeacht hoe je vliegt. Bovendien moet je er rekening mee houden dat er maar een vast aantal honden mee mogen op een vlucht. Handig dus, om tevoren te vragen.

 

Goedgekeurde bench

Je hond moet in een bench die aan de vereisten van de luchtvaartmaatschappij voldoet. Check dit van te voren en houd je er aan, want ze kunnen je hond zomaar weigeren mee te nemen. Het mag geen draadstalen bench zijn. Er mogen geen speciale sloten met sleutels voor nodig zijn. Kies voor de juiste maat. Hij moet kunnen gaan staan, liggen en zich omdraaien als dat nodig is.

Zorg voor de juiste en nodige informatie. Bevestig aan je bench een label met je adresgegevens. Gebruikt je hond medicatie, bevestig dat aan je bench met een goed leesbare gebruiksaanwijzing. Neem een gezondheidsverklaring en een inentingsbewijs mee. En zorg dat je hond aan zijn halsband een identificatie heeft. Stel dat hij om wat voor reden dan ook ontsnapt!

 

Op de plaats van bestemming

Als je op je  plaats van bestemming bent, vraag dan het grondpersoneel onmiddellijk waar je je hond kunt ophalen en of ze hem voorrang willen geven bij het uitladen. Je weet maar nooit. Op sommige luchthavens is een speciale balie waar je je hond op kunt halen, soms komt er een kruier met de bench en soms zetten ze je hond gewoon op de bagageband.

Houd een handdoek en/of vochtige doekjes bij de hand. Misschien heeft je hond een ongelukje gehad omdat hij moest plassen of poepen.

Ben je na het lezen van dit alles nog niet afgehaakt, dan is het reizen per vliegtuig met je hond misschien iets voor jou. Ik moet er persoonlijk niet aan denken, maar dat is mijn eigen mening.  Jullie zijn in ieder geval op de hoogte.

Ik zeg, lang leve Van Maanen Vakantiehuizen. Zonder vliegtuig en zonder erg lange reistijden toch een heerlijke vakantie met je lieve honden!

 

Heb je ervaring met het vliegen met je huisdier? Ik ben heel benieuwd!

GEEN BLOG MEER VAN GONDA MISSEN? Klik hier om niets te missen en ontvang wekelijks een mail van me met de link naar de blog.


BEN JIJ AL GEABONNEERD OP ONZE LEUKE NIEUWSBLAF? Klik hier om je aan te melden  Je ziet dan als eerste de leukste acties, workshops, last minutes etc.

WIL JE NOG MEER BLOGS LEZEN? Klik dan hier

 

 

 

Gonda

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!