Ik pest dus ik besta

Pestgedrag bij mensen is al jaren onderwerp van gesprek. Zoals jullie weten ben ik leerkracht in de bovenbouw van het basisonderwijs. Dus krijg ik op gezette tijden ook te maken met dit fenomeen. En eerlijk is eerlijk, kinderen zijn bijzonder vindingrijk als het gaat om redenen te bedenken waarom iemand gepest zou moeten worden.

Allereerst zijn er natuurlijk de excuses. Ja maar… hij of zij lokt het zelf uit. Natuurlijk, ben je bereid om een en ander uit te leggen met een aantal voorbeelden? Gewoon voor mijn beeldvorming. En dan hond met verschillende kleuren ogen liggend in bladblijkt het te gaan om de meest basale dingen die je je maar kunt bedenken. Het uiterlijk. De prestaties in de klas. De meest onzekere leerling in de klas. En de pestkoppen kunnen er natuurlijk niks aan doen. Hij vroeg er gewoon om juf.

Als je dieper ingaat op de materie blijkt heel vaak dat de pestkop ook een heel onzekere persoonlijkheid heeft. Maar hij of zij heeft geleerd om van dit nadeel een voordeel te maken. Door stoer gedrag heeft hij of zij al een prominente plek in de klassenhiërarchie weten te veroveren.

Iedereen wil graag leuk gevonden worden door de generaal, admiraal of hoe je de alfaman of -vrouw ook wilt noemen. Er gaat een permanente druk uit van deze persoon, bewust of onbewust. Er worden hulpjes gevormd om deze figuur zodat er nog meer macht gegenereerd wordt.

En dan wordt het makkelijk om iemand uit te kiezen die afwijkt van de standaard. Door gedrag, door prestaties of door uiterlijk. En de druk is hoog, vergis je niet. Want ga je niet mee in deze vorm van terreur ben je zelf binnenkort ook het haasje. De leerlingen in de bovenbouw zijn fenomenaal in het onder water houden van hun activiteiten.

Als leerkracht ben je bijna afhankelijk van een klokkenluider of van een onderbuikgevoel. Gelukkig, en ik kan het niet goed genoeg benadrukken, zijn deze figuren ook erg gevoelig voor machtsverlies. Hier ligt dan ook de macht van de groepsleerkracht. Isoleer de generaal of de alfa-man en je bent een heel eind op weg.

Bij volwassen mensen komt dit gedrag helaas ook nog te veel voor. Te vaak zie je de krantenkoppen of de interviews. Pesten komt altijd hard binnen en zorgt in alle gevallen voor emotionele schade. Ook volwassen mensen zijn meesters in het verbloemen of excuses zoeken voor hun verwerpelijke gedrag. Zoals jullie kunnen lezen keur ik in alle gevallen het doelbewust pesten van iemand meer dan af.

En nu ben ik benieuwd naar het pestgedrag van dieren naar hun soortgenoten of hun huisgenoten. In hoeverre komt dit gedrag in het dierenrijk ook voor?

En dan, na gedegen onderzoek op het internet, lees je dat ook dieren doelbewust soortgenoten of huisgenoten uitkiezen om te pesten. Het blijkt dus een gedrag dat overal voorkomt. En ook bij mij thuis, met twee honden en twee katten, komt pestgedrag voor.

De honden jagen af en toe op een kat om wat voor reden dan ook, om vervolgens een dag later weer beste vrienden te zijn. In een roedel honden zie je af en toe dat één van de roedelleden steeds weer de pisang blijkt te zijn. En vaak kan hij of zij daar ook niet mee omgaan.

Ik heb ook zo’n hond die af en toe een andere hond uitkiest en die ongegeneerd pest. En het gekke is, ze is zelf zo vreselijk onzeker. En door die houding krijgt ze vaak genoeg vreselijk op haar kop. Wat heerlijk dat ze dan af en toe een nog onzekerder exemplaar tegenkomt en dus dominant kan overkomen.

Ik haat dat gedrag en ik laat haar dus ook altijd aan de lijn uit, zodat ik nog enigszins controle op haar gedrag kan uitoefenen. In het bos is dat altijd een 10-meter lijn, zodat ze toch nog steeds voldoende lichaamsbeweging kan hebben.

Herkennen jullie dit gedrag en willen jullie mij vertellen hoe jullie dit opgelost hebben of hoe jullie daar mee omgaan? Misschien kunnen we elkaar helpen…

 

GEEN BLOG MEER VAN GONDA MISSEN? Klik hier om niets te missen en ontvang wekelijks een mail van me met de link naar de blog.


BEN JIJ AL GEABONNEERD OP ONZE LEUKE NIEUWSBLAF? Klik hier om je aan te melden  Je ziet dan als eerste de leukste acties, workshops, last minutes etc.

WIL JE NOG MEER BLOGS LEZEN? Klik dan hier

 

 

Gonda

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!