Honden en een warme zomer

hond-afkoelen-bij-warm-weer

Lieve mensen, we hebben het allemaal meegemaakt. Het was een ongewoon warme zomer. Voor de liefhebbers natuurlijk helemaal geweldig. Zonaanbidders kwamen volop aan hun trekken. Hele dagen lekker naar het strand. Maar hoe hebben onze viervoeters deze zomer ervaren?

 

Ik heb twee platsnuiten

Ik heb twee platsnuiten. Twee boxers. En voor dit type honden is een temperatuur boven de 20 graden al warm. Laat staan de dagen dat het meer dan 30 graden is. Dan liggen ze in de schaduw buiten of op de koele plavuizen binnen. Het ligt aan de bouw van hun hoofden. De andere rassen hebben een lange neus. Alles wat deze rassen hebben, hebben mijn honden ook, alleen dan aan de binnenkant. Dat betekent dat ze het veel eerder warm en benauwd hebben. Daar moet je rekening mee houden. En dat heb ik dus ook gedaan.

 

Aanpassingen omdat het te warm is

Ik werk in het onderwijs, dus ik was natuurlijk zes weken vrij. Heerlijk. Lekker uitslapen zat er voor mij echter niet in. Waarom niet? Omdat ik iedere ochtend om half zes opstond om met mijn honden een flink eind te gaan wandelen. De temperatuur liet het op dat moment toe. Ze konden zich lekker uitleven, rennen door het relatief koele bos, in de schaduw. Om vervolgens de rest van de dag kalm aan door het leven te gaan.

Pas toen het een beetje afkoelde ging ik weer met mijn meiden wandelen. Niet eerder. Moesten ze plassen, deden ze dat gewoon in de tuin. Het is niet anders. Het gras werd er niet mooier van, maar ach, het was gortdroog. Dus het gras was al niks meer.

Pas tegen een uur of elf ’s avonds was het voldoende afgekoeld. Dan ging ik met mijn meiden nog een stuk wandelen. Het bos in ging eigenlijk niet meer, want het was al aardig donker geworden. Nu ben ik niet bang in het donker, maar praktisch gezien is het niet handig. Je ziet niet zoveel meer, dus je kan makkelijk struikelen over obstakels.

Dus ging ik dan de wijk in. Zeker een uur lopen. Om vervolgens na middernacht het bed op te zoeken.

 

Niet iedereen is zo verstandig

Dan denk je, dat iedereen wel zo verstandig is. Houd rekening met je huisdieren. Jij kan wat kleding uitdoen, dat kan je hond niet. Maar dat bleek een utopie. Want ik heb inderdaad mensen gezien die fietsten met hun hond op het heetst van de dag. Het asfalt was kokend heet. De honden hijgden dat het een aard had.

Ik heb ze aangesproken. Waarom doe je dit?

En dan krijg je de meest uiteenlopende excuses. Ja, maar mijn hond vraagt er om. Ja, maar mijn hond heeft heel veel energie. Ja, maar mijn hond is anders heel vervelend. Waar bemoei je je mee, stomme trut. Ook die reacties waren natuurlijk niet van de lucht.

Het asfalt was heet. Zo heet, dat ik het niet prettig vond om er met mijn blote voeten op te lopen. Een ander excuus: Ik fiets in het bos in de schaduw en mijn hond gaat wel liggen als ze moe is.

Nou lieve mensen, ik weet niet of je wel eens op het strand bent geweest op een warme dag. Lekker op je blote voeten door het zand. Dan weet je ook, dat zand erg heet kan worden.

En gaat je hond liggen, kan dat ook betekenen, dat er oververhitting op de loer ligt.

Weet je wat je moet doen als je hond oververhit is?

Weet je dat dit een levensgevaarlijke situatie is? Ik heb ruzie gemaakt. Er zijn tot op heden mensen die niet meer met mij praten. Omdat ik ze heb aangesproken op hun daden. Mijn hond vraagt er om. Waarom? Om oververhit te raken? Om zijn voetzolen te verbranden?

Soms moet je je viervoeter tegen zichzelf in bescherming nemen. Een van mijn honden heeft ook de neiging om in de snikhete zon te gaan liggen. Dat mag van mij niet. Punt. Op het heetst van de dag wordt er niet gespeeld. Punt. Zielig? Nee. Niet in mijn ogen.

 

In een snikhete auto

En dan heb je nog die mensen die hun hond meenemen in een snikhete auto. Het is werkelijk onvoorstelbaar dat deze mensen nog bestaan. Er zijn ook in deze zomer weer talloze honden gestorven of bijna doodgegaan. Omdat ze in een oven moesten blijven zitten, terwijl hun baasjes zich vermaakten.

Ik heb veel lessen behendigheid laten schieten. Gewoon omdat het te warm was om te werken. Zwemlessen afgezegd, omdat op dat moment de auto te warm was om een hond te vervoeren. En ja, ik ben scheef aangekeken. Omdat ik overbezorgd was. Te voorzichtig. Nou, naar mijn mening kan je niet voorzichtig genoeg zijn.

Het waterwerk is de hele zomer gewoon doorgegaan. Omdat de honden voldoende verkoeling konden vinden in het water. Omdat ze lekker in de schaduw in hun benches konden zitten, wachtend op hun beurt. Omdat de auto’s in de schaduw konden staan, zodat de temperatuur niet te ver op kon lopen. Als ik daar ook maar een moment aan had getwijfeld, had ik het stopgezet. Gewoon omdat het moest.

 

Gelukkig zitten we nu in de nazomer

Gelukkig zitten we nu in de nazomer. Het is nog steeds heerlijk weer. Ik ben weer aan het werk. Maar als ik thuis ben, staan de deuren nog steeds open en kunnen mijn honden lekker de tuin in. Alle trainingen zijn weer begonnen, tot grote tevredenheid van mijn honden.

Hoe ben jij deze zomer doorgekomen? Welke aanpassingen heb jij genomen om het voor je viervoeters zo makkelijk mogelijk te maken? Laten we leren van elkaar!

 

Gonda

GEEN BLOG MEER VAN GONDA MISSEN? Klik hier om niets te missen en ontvang wekelijks een mail van me met de link naar de blog.


BEN JIJ AL GEABONNEERD OP ONZE LEUKE NIEUWSBLAF? Klik hier om je aan te melden  Je ziet dan als eerste de leukste acties, workshops, last minutes etc.

WIL JE NOG MEER BLOGS LEZEN? Klik dan hier

 

 

 

Gonda

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!