Baasje, spelletje doen?

 

Wie kan hier nu weerstand aan bieden

Hoe vaak zie je niet je hond met die uitdrukking op zijn gezicht? Uitnodigend met een bal in zijn bek. Voorpoten naar beneden, achterkant omhoog en de staart kwispelend. Wie kan daar nou weerstand aan bieden…  hond met tennisbal

Ik in ieder geval niet altijd. Mijn honden zijn altijd in voor een spelletje, net als alle honden volgens mij. De een onafscheidelijk met zijn balletje, de ander verknocht aan zijn knuffel.

 

Mijn honden zijn gek op verschillende spelletjes

Mijn honden vinden verschillende spelletjes erg leuk. Natuurlijk de bal. Eindeloos kunnen we apporteren. En ik krijg er altijd eerder genoeg van dan zij. Schier eindeloos kan het spel duren. Toch moet je daar voorzichtig mee zijn. Je hond vindt het misschien geweldig, de spieren, gewrichten en pezen krijgen het iedere keer zwaar te verduren. Doordat je hond korte, heftige bewegingen maakt. Snelle spurt, gevolgd door korte draaien en snelle stops. Dit alles is niet bevorderlijk voor zijn ledematen. Voor dit spelletje geldt dus: geniet, maar doe het met mate.

Voor je het weet zit je bij de dierenarts met een afgescheurde knieband. En dat is niet de bedoeling.

In het bos zijn verschrikkelijk veel leuke takken te vinden. Leuk om mee te gooien en te apporteren. Ook hier schuilt een gevaar. Takken kunnen splinteren en andere nare verwondingen veroorzaken. Iets waar niet iedereen rekening mee houdt.

 

Op een regenachtige dag spelen we verstoppertje

Een spelletje waar mijn honden gek op zijn? Verstoppertje spelen. En dan niet met mensen maar met speeltjes. Op een regenachtige dag spelen we het wel eens. Ik heb heel veel kussens op de banken liggen. Daar kan je natuurlijk prachtig een balletje of ander speeltje onder verstoppen. De honden moeten de kamer even uit, jij verstopt een speeltje of twee, de honden komen weer binnen en het plezier begint.

Gelukkig heb ik oude, leren banken en versleten kussens. Dus eventuele schade maakt hier niet uit. Overal wordt gesnuffeld, overal wordt onder gekeken. Net zo lang tot de speeltjes zijn gevonden en het spel overnieuw kan beginnen. Hele middagen kunnen we hiermee zoet zijn.

Overigens kan verstoppertje spelen ook in het bos. Het handigst is als je met z’n tweeën bent. De een leidt de hond af, de ander verstopt zich achter een boom of struik en het feest kan beginnen. Dikke pret, wat een ander er ook van vindt.

 

De zelfgemaakte snuffelmat en andere hondenpuzzels

Een ander spel is de snuffelmat. Zelf gemaakt van een oude deurmat en een stel oude fleece dekens. Urenlang heb ik zitten knippen en knopen. Het resultaat is geweldig. Tussen de slierten fleece verstop ik kleine lekkernijen. En zoeken maar. De hond leert zijn neus te gebruiken en ook na te denken. Prima tijdverdrijf.

In de winkel zijn talloze hondenpuzzels te koop. Vaak duur. Hoe leuk is het om zelf een puzzel in elkaar te zetten. En dat kan al heel snel met een stel lege wc-rolletjes, een grote doos en wat lekkers. Doe alles bij elkaar in de doos en puzzelen maar. Met een paar lege petflesjes en een staafje maak je in een handomdraai een puzzel. Gaatjes in de petflesjes, staafje er doorheen, ophangen en vullen met wat lekkers. Zie maar dat je het krijgt. Het kost niks anders dan wat tijd. En het levert een hoop plezier op.

 

Puzzelen met je eten

En wat dacht je van etenstijd? In de ochtend krijgen mijn honden altijd brokjes. Normaal gesproken geef ik ze dat in hun voerbakken. Maar af en toe strooi ik hun brokken in de voor- en achtertuin. En dan moeten ze werken voor hun eten. Snuffelen en zoeken maar. Het kost niks extra’s maar levert wel een tevreden hond op.

 

Waterfontein brengt plezier en verkoeling

Voor in de zomer heb ik een waterfontein die ik aan kan sluiten op de tuinslang. Met een beetje handigheid en nadenkwerk kunnen mijn honden genieten van lekker fris water. Dat vergt enig denkwerk en handigheid, maar na verloop van tijd is het genieten geblazen. En het brengt ook nog eens verkoeling bij een warme zomerdag. Wat wil je nog meer.

 

Beweging en beleving zijn beide belangrijk

Zomaar wat ideetjes om een leuk en verantwoord spelletje te doen met je viervoeter. Maar er is ook niks mis met een heerlijke snuffelwandeling. Uitgebreid stilstaan en snuffelen maar. Neem je tijd, ruik en verken je omgeving. Tien tegen één dat je hond geniet en even later thuis tevreden in slaap valt. Het ligt echt niet altijd in de beweging. Beleving is net zo belangrijk.

En tja, wat is er lekkerder dan een slapende hond op je schoot? Ik moet eerlijk bekennen, dat we daar samen zo heerlijk van kunnen genieten. ’s Avonds voor de tv, moegespeeld en tevreden samen op de bank. En heel eerlijk…vaak vallen mijn ogen dan ook even dicht. En doen we samen gezellig een dutje. Wat een genot.

 

Doe jij ook spelletjes met je hond en heb je nog leuke ideeën? Deel ze met ons allemaal!

GEEN BLOG MEER VAN GONDA MISSEN? Klik hier om niets te missen en ontvang wekelijks een mail van me met de link naar de blog.


BEN JIJ AL GEABONNEERD OP ONZE LEUKE NIEUWSBLAF? Klik hier om je aan te melden  Je ziet dan als eerste de leukste acties, workshops, last minutes etc.

WIL JE NOG MEER BLOGS LEZEN? Klik dan hier

 

 

Gonda

Gonda

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!