Afscheid

Veel geluk en warmte                  Afscheid nemen van je hond

Een huisdier brengt veel geluk en warmte met zich mee. Als ze als klein bundeltje bij je in huis komen moet je aan elkaar wennen, elkaar leren kennen. Ze halen de meest ondeugende streken uit, met een beetje pech slopen ze het nodige. Maar tegelijkertijd is er het grote houden van. Onvoorwaardelijk. Trouw tot in het oneindige.

 

Het onvermijdelijke afscheid

En dan komt, na een aantal jaren, het onvermijdelijke moment dat je afscheid moet nemen van je geliefde viervoeter. De jaren zijn voorbij gegleden, en je hebt genoten van ieder moment dat je kameraadje je gezelschap hield. Samen heb je mooie dingen gedaan. Samen heb je avonturen beleefd. Je hebt van elkaar gehouden en je bent wel eens boos op elkaar geweest.

 

Een moeilijk besluit

Dat komt allemaal samen als blijkt dat het niet meer gaat. Je maatje is ziek, heeft pijn en is nog maar een schim van zichzelf. Een aantal jaren geleden heb ik dit ook weer meegemaakt. En hoe vaak ook, het blijft een heel moeilijk moment en een heel moeilijk besluit dat je eventueel moet nemen.

 

Mijn allerbeste maatje

Andor was mijn eerste eigen hond. Tegen mijn wil stond ik opeens overal alleen voor. Dus ook voor de taak om een jonge pup op te voeden en een goed leven te geven. Hij was nog maar net bij mij, toen mijn toenmalige partner besloot om te vertrekken. Wat heb ik veel aan mijn hond gehad. Hij heeft mij de moed gegeven om door te gaan. Hij heeft voor mij gezorgd, hij heeft mij getroost. Alleen al door zijn aanwezigheid. Altijd vriendelijk, altijd trouw. Samen met hem heb ik nieuwe vrienden gemaakt. Samen zijn we op cursus geweest, met zijn tweetjes op de fiets de omgeving verkend.

 

Rust en zelfverzekerdheid

Andor en ik waren onafscheidelijk. Ik kon me een leven zonder hem eigenlijk niet eens voorstellen. Waar hij was, was ik ook en omgekeerd. Ik hoefde hem niet aan de riem uit te laten, hij bleef uit zichzelf bij mij. Hij was vriendjes met iedereen, maar op een kalme en rustige manier. Hij straalde rust en zelfverzekerdheid uit.

 

Een bijzondere ontmoeting

Ik herinner me de ontmoeting met een jong meisje met het syndroom van Down. Zo’n klein kind en een best wel massieve hond. Ze kwam onbevangen af om hem een dikke knuffel te geven. Andor ging er voor zitten en vond het prima. Een genietmomentje dat mij nog steeds tranen in mijn ogen bezorgt.

 

Iets is goed mis

Op een dag stortte hij in. Zomaar tijdens het spelen. Zonder duidelijke signalen. Hier was iets goed mis. Bij de dierenarts kwam de boodschap. Kanker. Probeer nog zoveel mogelijk te genieten. Tranen van woede en onmacht. Nog geen zes jaar oud en nog lang niet klaar met leven. Waarom…

 

Nog één dag…

Vijf dagen later is de dierenarts bij mij thuis gekomen. Zes jaar geleden, maar als ik er aan terugdenk beleef ik ieder moment opnieuw.  Die dag hebben we alles nog één keer voor het laatst gedaan. Een wandeling. Lekker eten. Een heerlijke borstelbeurt. En heel veel knuffelen. Mensen wat was dat moeilijk en tegelijk waardevol. De tijd ging te snel.

 

Het afscheid

Om half twee die dag is hij in mijn armen gestorven. We hebben elkaar nog een keer aangekeken en we wisten beiden dat het goed was. Dag lieve kanjer van me. Jouw kaarsje is opgebrand en je vlammetje gedoofd. Maar binnen in mij brandt jouw vuur. Ik vergeet je nooit, ook al heb ik nu twee honden. Jouw dood heeft ruimte gemaakt voor een ander leven. Ik blijf je dankbaar voor alles wat je voor me hebt gedaan.

 

Het was maar een hond?

Hoewel er mensen zijn die zeggen…”Het was maar een hond.” , weten hondenbezitters wel beter. Ze maken deel uit van je leven. Voor altijd. Andor heeft een plekje gekregen in de huiskamer. Hij is weer thuis. En vaak brand ik een kaarsje. Gewoon, een bedankje voor een deel van mijn leven met hem.

Hoe ga jij  om met het verlies van je huisdier? Mag hij na zijn dood ook bij je in huis blijven?

GEEN BLOG MEER VAN GONDA MISSEN? Klik hier om niets te missen en ontvang wekelijks een mail van me met de link naar de blog.


BEN JIJ AL GEABONNEERD OP ONZE LEUKE NIEUWSBLAF? Klik hier om je aan te melden  Je ziet dan als eerste de leukste acties, workshops, last minutes etc.

WIL JE NOG MEER BLOGS LEZEN? Klik dan hier

 

Gonda

terug naar overzicht

Volg onze nieuwsblaf!